Reč urednika

Žute dunje carigradske

„Svi putevi vode do Stambola“ stara je izreka koja odvajkada govori o veličini i važnosti „carskog grada“. Vizantion, Novi Rim, Konstantinopolj, Istanbul…, menjao je imena tokom svoje burne, 2700 godina duge istorije, i za mnoge narode bio i ostao centar sveta. Carigradski drum ili Via militaris, kako su ga Rimljani nazivali, vekovima je bio najvažniji putni koridor na Balkanu, u koji su se slivali svi okolni, trgovački putevi. Tada se putovalo na konjima, zaprežnim kolima ili pešice, pa se dnevno prelazilo oko 30 km, što je obično bila i razdaljina između utvrđenih konačišta ili gradova.
U jednoj od najlepših ljubavnih pesama sa ovih prostora, koju, siguran sam, svi dobro znate, mladić se, nastojeći da ispuni želju svoje drage i donese joj „žute dunje iz Stambola“, zaputio carigradskim drumom. Putovanje je, kaže pesma, trajalo tri godine, a dunje su stigle prekasno…
Istanbul je, danas, mnogo bliži, pa Vam za odlazak u kupovinu nisu potrebne godine. Za samo sat i po leta stićićete u grad u kome se trenutno održava najveći šoping festival na svetu u 2011. godini. Ukoliko vam kupovina nije na prvom mestu i imate malo više vremena, nakon što Vas očara svojom lepotom, Istanbul može biti polazna tačka za upoznavanje Turske u svoj svojoj lepoti i raznolikosti.
I jedan savet za kraj: na putovanje, u ovo doba godine, nemojte krenuti sami. Proberite dunje zajedno…
Do sledećeg broja,

Saša Marjanović
glavni urednik