Reč urednika

Dragi čitaoci,

Ukoliko ove redove čitate negde daleko na odmoru, znajte da vam zavidim! Izbegli ste prve kišne dane i najavu jeseni pred nama i u miru septembarskog odmora strpljivo sačekali kraj burne, letnje sezone. Nama, koji smo leto prigrlili žudno i nestrpljivo, odmor se odavno završio prinudnim sletanjem na radna mesta ili u đačke klupe. „Kao da ga nije ni bilo.“, najčešći je opis putovanja preplanulih povratnika. I pored „napunjenih baterija“, teško pronalazimo energije i elana za povratak na svakodnevne radne zadatke. Za mnoge je ovaj period početak nove poslovne, budžetske ili školske godine, pa nagomilane obaveze i stres izgledaju kao neosvojivi bedem. Lekari ovakvo stanje nazivaju „letnjom depresijom“ i preporučuju povratak sa odmora par dana ranije, postepeno privikavanje i hvatanje tempa.
Uz dužno poštovanje, to što je za stručnu javnost dijagnoza, za većinu nas je činjenica da smo se lepo proveli, ali se završilo pa nam je malo žao. Doktore, molim vas, pa godinu dana smo čekali leto i more, gde sad da skraćujemo boravak?!? A postepeno hvatanje brzine i privikavanje bili bi jednaki savetu da polako i oprezno uđemo u voz koji bez zaustavljanja projuri kroz stanicu. Retki su oni koji na tempo i dinamiku života mogu da utiču.
Nego, evo par saveta, nisu izum tople vode, ali provereno pomažu:
Što pre se pozabavite svojim fotografijama i video snimcima sa odmora (jer neko to mora da uradi!). Prikupite ih, arhivirajte i, u društvu dragih prijatelja, pregledajte, prisećajući se zanimljivih detalja i anegdota sa vašeg putovanja. Garantujem vam dobar provod i malo letnjeg vetra u leđa.
Započnite planiranje novog putovanja. Jesenji city break - nekoliko dana provedenih u nekoj evropskoj metropoli (ili kod bake na selu) postavite kao sledeći cilj i uživajte u pripremama. Detaljne informacije i planovi uštedeće vam vreme i novac, kroz brojne internet ponude i popuste za bukiranje hotela i avio karata, rentiranje vozila ili kupovinu ulaznica za turističke atrakcije...
Stranice pred vama donose vam pregršt raznovrsnih i uzbudljivih ideja za ovu jesen: Berlin, Tuluz, Madagaskar, Hirošima.....Priznaćete, težak izbor.

Do sledećeg broja u decembru,

Saša Marjanović

Glavni urednik