Reč urednika

Reč urednika 

Milioni posetilaca svake godine posete New York. Odgrizu komad zacarane jabuke i prime se zauvek. Opijeni i opcinjeni magijom iz njegove šarene, neonske postave rukava, lako se predaju ubrzanoj, ludoj energiji grada. Ova „instant inicijacija” lakoverne turiste pretvara u Njujorcane, ma kako njihov boravak u Velikoj jabuci bio limitiran i kratak.
Biti Njujorcanin znaci provesti u proseku 40 minuta dnevno u vožnji subway-em i diviti se vrhunskim muzickim nastupima ulicnih sviraca koji su se za svoje pozicije na metro stanicama izborili na strogim audicijama (a pojedini medu njima nastupali i u Carnegie Hall-u!).
Pravi Njujorcanin živi u zgradi ciji je broj stanara veci od broja stanovnika prosecnog americkog grada. Domar mu je Rus, prodavac novina Pakistanac, vlasnik lokala u kome ispija jutarnji kapucino Grk, vozac taksija (za koji se otimao i jedva izborio) je iz Senegala, vlasnik  omiljene picerije Kinez, a najbolji prijatelj Irac.
Na svakom od njihovih jezika ume socno da opsuje, nikada ne nosi majcu sa natpisom „I?NY“ i ne podnosi pizzu serviranu uz pribor za jelo – pizza se jede rukama, presavijena na pola. Ne razume se u zvezde i sazvežda jer ih na nebu New Yorka nikada nije video. Odavno je grad svetlosti  svojim sjajem zasenio iskre zvezdanog neba.
Nadam se da cete uživati citajuci našu pricu o Velikoj jabuci, bar na kratko postati New Yorker i osetiti deo energije koju ovaj carobni grad nosi.
Do sledeceg broja u junu,

Saša Marjanovic
glavni urednik