Reč urednika

Dragi čitaoci,

Ne znam kako je vama, ali ja se osećam prevarenim. Negde se potkrala greška pa nam je, umesto dugog toplog leta, zapala sezona monsuna, neuobičajena za naše podneblje. Svakodnevne oluje po kojima možete da „navijate” sat i tropske provale oblaka mnogo je lakše i lepše podnositi pod krošnjom punom kokosovih nego ovih naših, domaćih oraha. Možda je gore bilo jedino onima koji su veći deo odmora proveli u hotelskim sobama da ne bi pokisli na putu do plaže. Ne ponovilo se! 

Precrtaćemo ovo leto jer ga, realno, nije ni bilo. Početak proleća ove godine docekali smo u gostima, u Čikagu. Iako se još uvek oporavljao od arktičke zime, dočekao nas je srdačno i toplo, u punom sjaju. Za nas rođene sa ove strane „čelične zavese”, odrasle uz američku pop kulturu, prvi susret sa ulicama Čikaga prošao je kao kad sretnete nekoga koga dugo niste videli. Magnificent Mile, neboderi Loop-a i pokretni mostovi na reci Čikago bili su neizostavne kulise brojnih holivudskih blokbastera, pa vas pogled na prepoznatljive gradske vizure mami da kupite kokice i sačekate početak akcije.  

Vozeći se obalom Mičigen jezera, South Lake Shore Drive pravcem, nisam mogao da ne primetim ogroman bilbord sa porukom upućenom svakome ko prode najprometnijom saobraćajnicom grada.  Na njemu jednostavna, kratka poruka: “You are beautiful!”, prirodni antidepresiv sa trenutnim dejstvom, reči koje ne čujete svaki dan. Pogotovu ne očekujete da vam ih lokalna gradska vlast uputi zakupom bilborda krajputaša. Ova simpatična poruka kojom Čikago pozdravlja svoje žitelje, ali i milione turista koji ga posećuju, na najbolji način oslikava njegovu energiju, gostoljubivost i srdačnost. Nadam se da ćete bar deo svega toga pronaći na stranicama pred vama.
Za kraj, možda nisam originalan i svakako sam pristrasan:You are beautiful!

Do sledećeg broja,

Saša Marjanovic
glavni urednik