Reč urednika

Dragi čitaoci,

I najveći globtroteri među nama priznaće da postoje destinacije koje, ma koliko bile živopisne ili egzotične, zaobilaze u širokom luku. Postoje delovi planete gde se putuje samo u izbegličkim kolonama i gde zbog različitog tumačenja Tvorca ili druge boje kože, očiju..., život vredi manje od puščanog zrna. Zatiru se čitava naselja, a deca nose oružje. Svako takvo društvo, surovo i netolerantno, kao neprijatan miris prate beda, glad i rizik da izgubite glavu zbog nešto para ili kamere u rancu. Nažalost, istina je da je ovakvih neuralgičnih tačaka planete sve više.

Kraj 2014. godine doneo nam je dva divna putovanja: posetu Abu Dabiju, gde smo prisustvovali inauguraciji novih aviona, nove putničke klase i rebrendingu flote Etihada i putovanje u Ženevu, u divnom društvu domaćina Swiss Air-a i Turističke zajednice Ženeve. Dve, naizgled veoma različite metropole, nose puno toga zajedničkog. Obe su bogate, uređene, uspešne zajednice, u vrhu najpoželjnijih svetskih gradova za život. Slični su i demografski podaci: starosedeoci Emirata čine tek oko 20 % stanovništva Abu Dabija, dok stanovnika Ženeve sa vanšvajcarskim poreklom ima nešto više od 40%. Obe metropole svoj uspeh, opojni šarm, šarene mirise i ukuse duguju multikulturalnom društvu, lepoti različitosti i toleranciji. Ženeva je 2014. godine, od strane prestižne WTA proglašena za „Najbolju evropsku citybreak destinaciju”, dok Abu Dabi užurbano priprema nova „svetska čuda”, među kojima je i Luvr Abu Dabi, čije je otvaranje najavljeno za ovu godinu.

Za sam kraj, dobre vesti za sve vas koji želite da se vaš putopis nađe na stranicama „Putovanja za dvoje”. Posetite naš web portal i „zabodite” svoj blog na našu mapu sveta. Od vas očekujemo pomoć da je brzo popunimo, a najbolji putopisi biće objavljivani u narednim brojevima magazina. Siguran sam da se među vama kriju naši budući dopisnici.

Želim vam srećnu i uspešnu 2015. godinu!

Do sledećeg broja,

Saša Marjanovic
glavni urednik