Indija

Kao zemlja nepreglednih prostranstava, bogate istorije i brojnog stanovništva različitih etnickih i verskih grupa, Indija je poželjna putnička meka i duhovni cilj velikom broju ljudi iz celog sveta. Raznolikost (geografska, demografska i kulturološka) ove velike zemlje njena je najveća prednost. To je zemlja bogatih gradova s impozantnim spomenicima prošlosti, poznatih religijskih i hodočasničkih centara, ali i siromašnih sela i predgrađa u kojima stanovništvo nema šta da ponudi, osim tople dobrodošlice, dobre volje i neodoljivog osmeha. Iako je otvorena ka svetu, Indija je još uvek svet za sebe. 

JAMU I KAŠMIR

Već je prošlo neko vreme od moje Jamu & Kašmir avanture, ali sećanja na mesta koja sam video nimalo ne blede. Još uvek u mislima odlutam na spektakularne himalajske visoravni Ladaka. Često se provozam u čistokrvnom indijskom Tata džipu po jednom od najopasnijih puteva na svetu – Manali-Leh. To je jedna od ruta kojom je moguće zapoceti istraživanje jedne od najživopisnijih država u Indiji, Jamu i Kašmir. 

UTARAKAND

Početak putovanja zna da bude težak, ali nakon oporavka od jet laga, iskušavanja sreće u Bollywoodu i navikavanja na drugačiju klimu, ostavili smo iza sebe kaleidoskop rasa, vera i jezika poznat kao New Delhi, sakupili snagu i treći dan putovanja hrabro se zaputili prema severu, u Zemlju bogova, Utarakand, do Himalaja, hramova i izvora reke Gang, čiste i bistre. Postoji li bolji uvod u Indiju od ovoga? 

ČETIRI BOJE RADŽASTANA

Nakon tri nedelje u Indiji, užurbanost je postala lajtmotiv našeg putovanja. Naviknuti na konstantan metež ostali smo zatečeni Radžastanom, oazom mira u neprestanom kovitlacu dešavanja zvanom Indija. Vreme kao da se rasteglo u beskonačnost i povuklo nas sa sobom. Osećali smo se poput Alise s one strane ogledala, onog indijskog.

DELHI

Na prostoru koji je naseljen još od 6. veka  pre naše ere (neke legende govore da je to bilo pre čak 5000 godina) smestio se najveći grad u Indiji i drugi po veličini na svetu (nakon Tokija). Delhi je centar National Capital Regiona koji uključuje i sledeće gradove: Gurgaon, Noida, Gaziabad, Faridabad, Greater Noida, Sonepat, Panipat, Karnal, Rotak, Revari, Bagpat, Merut, Alvar i Baratpur. S obzirom na izuzetno dinamičnu istoriju, tokom koje je bio centar različitih političkih tvorevina, današnji Delhi čini više malih gradova koji su se spojili u veliko područje u kojem je vlast podeljena između indijske i lokalne vlade.

UTAR PRADEŠ

Nije zlato sve što sija, naročito kada vozom treba da putuješ 700 kilometara, a karata, koje su odavno bukirane, plaćene, obećane, odnosno 100 % sure my friend, odjednom nema, kao ni turpije u zatvoru. Dakle, nakon mučne potrage, dogovora i pregovora, karte su konačno u džepu, ali s novim planom – sat vremena tuk-tukom iz Rišikeša do Haridvara, četiri i po sata Shatabdi Expressom do Delhija, a potom devet sati „normalnim” vozom do Alahabada. Secondsleeper, bez stakala na prozorima, bio je natrpan poput sardina u konzervi, a nakon 17 sati putovanja, klimavim nogama smo stali na tlo Utar Pradeša. 

TADŽ MAHAL

Taj biser islamske umetnosti u Indiji sagradio je mogulski vladar Šah Džahan u sećanje na svoju treću ženu Mumtaz Mahal koju je neizmerno voleo, a koja je umrla na porođaju. Skrhan tugom, odlučio je da izgradi ovaj spomenik ljubavi čiju lepotu nije nadmašila ni jedna slična građevina.

KERALA

Majka Indije severa usvojila me je na dvanaest meseci. Dok o jugu zemlje nisam ni sanjala, pozvali su me na raskošnu prezentaciju Kerale, čuvene indijske države gde je nepismenost iskorenjena, a ekonomija se oslanja na pametnu dijasporu i turizam. Tokom niza godina nemali broj fotografa je pozvan da obgrli 600 kilometara dugacku liniju „Božje zemlje“, kako lokalci nazivaju svoje planine, močvare, kanale i neverovatno zelenilo. Svet se lako i dobrovoljno odazvao na njihov trud. Poklonio im je bajna mesta na listama najboljih putničkih destinacija sveta, stavio međunarodni pečat na ajurvedsku masažu i lokalnu kuhinju i obasjao čitavu Keralu kao indijski dragulj koji morate da doživite.