Reč urednika

Dragi čitaoci,
Poslednjih godina svedoci smo nastanka društvenog fenomena koji polako osvaja svet. „Share economy” ili ekonomija deljenja je zanimljiv koncept čije obrise tek naslućujemo, ali već sada sa sigurnošću možemo reći da će iz korena promeniti način na koji razmišljamo, poslujemo, živimo… Razvoj ovog koncepta u mnogome je potpomognut porastom društvenih mreža, čiji su korisnici naviknuti da dele mišljenja, informacije, fotografije, intimu…, pa im ni razmena stvari ili usluga u stvarnom životu ne pada teško. Osnovna ideja je prilično jednostavna: stvari ne treba posedovati već koristiti, a primenljiva je u gotovo svim sferama društvenog života. Osvrnite se oko sebe. Pod krevetom, u ormaru, ostavi ili podrumu pronaći ćete gomilu preplaćenih stvari koje nedovoljno ili uopšte ne koristite, a potrebne su nekom drugom. S druge strane, možda će nečije prašnjave skije, baš vama omogućiti da se sledeće zime oprobate u ovom sportu, bez ulaganja u skupocenu opremu.
Tema ovog broja je ekonomija deljenja primenjena u turizmu. HomeExchange je koncept razmene vašeg stana, kuće, vikendice… sa nekom drugom osobom bilo gde u svetu. Izbor od 65 000 zamena u 150 zemalja pruža vam mogućnost da isplanirate i realizujete svoje putovanje bez troškova boravka na destinaciji, ali i steknete nova, neprocenjiva životna iskustva i drage prijatelje širom sveta.
Ukoliko radije pristajete da neko drugi osmisli vaš idealan odmor, bez mnogo neizvesnosti i uzbuđenja, ne brinite, mislili smo i na vas. Siguran sam da ćete na stranicama pred vama pronaći svoju sledeću avanturu.
Do sledećeg broja,