NEMAČKA

Smeštena u centralnom delu Evrope, jedna od najvećih svetskih privrednih sila, Nemačka privlači sve veći broj turista motivisanih umetnošću i kulturno-istorijskim spomenicima. Kada se tome dodaju prelepa priroda, moderni gradovi, brojna dešavanja i mnogi drugi sadržaji –možemo reći da je to zemlja koja ima za svakoga ponešto (a i više od toga). Zato već sada počnite da planirate i... krenite na put!

HAMBURG

Mnogo je načina za istraživanje ovog grada i luke (jedne od najvećih u Evropi), ali kažu da ni jedno razgledanje ne bi trebalo da prođe bez rute brodom. Ruta razgledanja započinje kod Landungsbrückena i nastavlja svoj put kroz mnoštvo plovila – veličanstvenih prekookeanskih brodova i elegantnih jahti, što je iskustvo koje će svakome ostati u nezaboravnom sećanju. Nakon vožnje brodom zaputite se u stari deo Hamburga i putovanje u prošlost može da počne...

BREMEN

Bremen, grad koji zovu i Food Capital severne Nemačke, trgovački je grad s dugom pomorskom tradicijom koja seže do 1200 godina u daleku prošlost. I dan-danas na njegovim ulicama se vide tragovi proteklih vremena, među kojima se posebno ističu Gradska skupština i kip Rolanda.

BERLIN

Kao suvenir iz Berlina ponesite Ampelmannchena, koga je 1961. osmislio psiholog saobraćaja Karl Peglau. Njegov lik se nalazio na svim semaforima u Istočnoj Nemačkoj u dve pozicije: stoj i hoda). Danas se taj čovečuljak „premestio“ s gradskih semafora na brojne suvenire i time postao zaštitni znak grada.

KASEL I HAMELN

Nemački gradovi Kasel i Hameln ponos su tradicionalne Nemačke, njene srednjovekovne, ali i novije istorije i kulturne baštine, kao i modernog doba, a sve to zajedno privlači brojne turiste. Ipak, ovi gradovi su zaslužni za motive bajki braće Grim i duh njihovih priča, a u (pred)praznično doba izgledaju potpuno čarobno.

KELN

Za one koji vole Božić (među kojima sam i ja) – dobro raspoloženje koje obuzme ljude, milion malih, sjajnih svetala koja okite gradske ulice i trgove, hranu i kuvano vino na štandovima tokom hladnih zimskih dana – Keln je pravi mali raj. Ako posetite jedan od božićnih sajmova, nakratko ćete ušetati u pravu bajku i ponovo postati dete.

DIZELDORF

Ako još niste bili među četiri miliona posetilaca velikog Rajnskog sajma u Dizeldorfu (Größte Kirmes am Rhein), krajnje je vreme da ga posetite. Zašto? Možda zato što je to jedan od najvećih sajmova na svetu, a održava se svakog leta i traje punih devet dana. Sajam će biti povod za putovanje, a uz obilazak brojnih drugih zanimljivosti koje nudi ovaj grad, istinski ćete uživati.

BON

Iako poznat kao „bivši glavni grad Nemačke“, Bon je (otkad je postao bivši) nastavio da se razvija, privlačeći turiste i postajući sve zanimljivija metropola. Upravo je u Bonu godine 1770. rođen Ludwig van Beethoven, a to je najčešće i prva asocijacija na koju pomislite kada neko pomene Bon. 

FRANKFURT

Finansijsko središte Nemačke ujedno je i grad koji svojim stanovnicima nudi visok kvalitet života.

NIRNBERG

Drugi po veličini grad u Bavarskoj možda živi u senci svog velikog brata, Minhena, ali to nikako ne znači da je manje zanimljiv ili vredan posete. Sigurno će vas prijatno iznenaditi više od nekih poznatijih gradova, jer zbog očuvanosti svojih zdanja izgleda kao da je izronio iz neke bajke...

ŠTUTGART

Bilo da je reč o gastronomiji,muzejima, noćnom životu ili mnogobrojnim izložbama, kao turista u Štutgartu ćete uvek osetiti snažnu pozitivnu vibraciju. Kad se tome dodaju i izleti u gradsku okolinu, vinske staze i razne aktivnosti u prirodi, ovaj grad postaje sve zanimljiviji za posetu. 

MINHEN

Ljubitelje automobila Minhen će asocirati na privrednog giganta BMW, poklonike fudbala na Allianze arenu, ljubitelje piva na Oktoberfest, a većinu naših građana podsetiće na nekog od rođaka ili prijatelja kojih u ovom gradu, mada i u ostalima širom Nemačke, ima u velikom broju. Mene glavni grad Bavarske asocira na multikulturalnost, jer u njemu na istom prostoru, uvažavajući međusobne razlike, žive različite etničke grupe koje čine više od 23 % ukupnog stanovništva grada. 

DVORCI

Dok smo bili deca, svi smo bar jednom sanjali o princezama i prinčevima, o prelepim dvorcima i tajnim prolazima. Čitali smo slikovnice i zamišljali. Svako na svoj način. A neretko smo se pitali postoje li zaista takva mesta i u stvarnom životu? Odgovor je: DA!