Tema broja - New York

Ako postoji mesto na kom možete osetiti ono što nazivaju „ritmom grada“, to je sigurno New York. Ulicama ovog grada svi nekud žure: od njegovih stanovnika i neizbežnih žutih taksija do kućnih ljubimaca. Dok oni jure, turisti se lagano šetaju uživajući iza objektiva svojih kamera i fotoaparata. Ono što vam se na Manhattnu sigurno neće dogoditi je da se izgubite. Sve ulice i avenije su označene brojem i podsećaju na pravilnu mrežu. Taj pravilni oblik remeti jedino ulica Broadway, koja seče Manhattn po dijagonali.

MIDTOWN

Midtown je gradska četvrt s najviše turističkih atrakcija i prepoznatljivih landmarkova, privlačna zbog raznovrsne ponude za sve kupoholičare (bilo da vas zanimaju najnovije modne kolekcije ili najmoderniji tehnički uređaji), prepuna svetski poznatih muzeja, odličnih restorana i prestižnih hotela, a nalazi se u samom srcu Manhattana.

CHELSEA I HERALD SQUARE

Mnogim redovnim posetiocima NY, ovo je postao deo grada u kom najradije odsedaju. Zašto? Najviše zbog pozicije na karti Manhattana.Takođe, ovde ćete naći slavni Madison Square Garden, multifunkcionalnu dvoranu i domaći teren košarkaša New York Knicksa, košarkašica Libertyja i hokejaša New York Rangersa.

UNION SQUARE, GRAMERCY PARK, FLATIRON

Kada u poznatoj knjižari Barns&Nobile prelistate bilo koju monografiju o New Yorku, u svakoj ćete zasigurno videti i sliku jedne od najneobičnijih njujorških građevina – zgrade Flatiron. Već to je dovoljan razlog obilaska ovog dela grada. Ali, kada se “izgubite“ na zelenoj pijaci Union Squarea, nećete prestati da se divite brojnim neobičnim proizvodima koji se tu prodaju.

GREENWICH VILLAGE

Ovo je deo grada za koji će mnogi reći da nije tipični New York, bez visokih nebodera i mrežasto raspoređenih ulica, s mnoštvom mladih ljudi koji ovde rado dolaze, nalaže i turistima da se prilagode ovakvom opuštenom okruženju. 

SOHO I TRIBECA

Ova umetnička četvrt, obogaćena odličnim izborom restorana i prodavnica mladih (i perspektivnih) dizajnera, uz poneko već istaknuto ime, privlači veliki broj turista, poklonika svih vrsta umetnosti. Čak i stanovnici Manhattana ovde rado svrate na nedeljni ručak.

 

LOWER EAST SIDE

Za vreme poseta New Yorku nikako ne propustite da u lični itinerer uvrstite obilazak etničkih delova, poput Kineske i Jevrejske četvrti i Male Italije u Lower East Sideu. Zato ne propustite obilazak ulice Essex i njene prodavnice sa ukišeljenim povrćem, The Pickle Guys, koja će vas vratiti, barem svojim mirisima, na početak 20. veka. Jer vreme je ovde stalo.

 

MANHATTAN

Najjužniji deo Manhattana je mesto gde je rođen New York. Taj deo grada je 1626. godine kupio Holanđanin Peter Minuit za robu u protivrednosti od 24 dolara. Danas se tu nalazi centar svetske trgovine i finansija i polazna tačka sa koje se kreće do Kipa slobode i ostrva Ellis.

BROOKLYN

Daleko od očiju mnogih turista, ali ne manje zanimljiv, Brooklin je deo New Yorka koji novopridošli stanovnici grada naročito vole. A vole ga i turisti i to iz dva razloga: prvi je taj što je život u njemu jeftiniji nego „u gradu“, a drugi je zato što se s bruklinške obale pruža najlepši panoramski pogled na Manhattan. Iako se do Brooklina najbrže dolazi metroom, najlepše je doći pešaka preko istoimenog mosta

UPPER WEST SIDE

Upper West Side je deo grada koji deluje opušteno jer je najvećim delom stambeno područje, a zbog njegove atmosfere više ćete se osećati kao stanovnik New Yorka, nego kao turista. Zbog toga predstavlja idealno mesto za odsedanje tokom boravka u New Yorku, ako želite mirno okruženje, dalje od užurbanosti gradskog centra. 

UPPER EAST SIDE

Na samo pominjanje Upper East Sidea, većina žena čuje lupkanje potpetica Manolo Blahnik cipela i vidi Carrie Bradshaw kako istrčava iz svog šarmantnog stana u potrazi za novim muškarcima. Ili novim cipelama. One mlađe pomisliće na razmažene bogataše iz serije Gossip Girl. To su samo neke od serija koje su doprinele još većoj popularnosti ove elitne četvrti.

HARLEM

Ako ste u New York došli s ciljem da zaronite u dušu ovoga grada, izađite iz metroa kod raskrsnice Lexington avenije i 125. ulice. Tu imate Harlem na dlanu, a glasovi i lica svedoče o nezaboravnim životnim pričama.

 

BRONX I QUEENS

Iako spadaju u spoljašnje delove grada, i oni imaju svoje „adute“ za privlačenje mnogobrojnih turista. Možda ti aduti nisu neki poznati landmarkovi, ni ekskluzivni lokali, no sama činjenica da su u Bronxu smešteni Njujorški zoološki i botanički vrt, kao i Yankee stadion, a u Queensu veliki šoping centar Century 21 biće dovoljno atraktivna.