Izrael

Izrael je mlada država, osnovana 1948., ali izuzetno bogata religijskim nasleđem, fascinantnim krajolicima sredozemne obale, jezerima, pustinjom, modernim gradovima, zelenim oazama i istorijskim ostacima. Sve što ste dosad mislili da znate o ovoj zemlji, zaboravite, jer ovo je zemlja čuda. Iako više od 60 posto krajolika čini surova pustinja, Izraelci su je učinili poželjnom turističkom destinacijom. Putovanje njome je putovanje kroz vreme, kroz drevne gradove i luke, kroz istorijsko nasleđe triju velikih religija, ali i putovanje do najvažnijih svetskih poslovnih centara i modernih mesta popularnih među mladima.

CEZAREJA

Cezareja, smeštena na obali Sredozemnog mora, drevni je grad koji je godinama gradio kralj Herod (ili Irod) Veliki, jedan od najvećih graditelja svog vremena. Gradio je Cezareju u razdoblju između 22. i 10. godine p. n. e., nazvavši je tako u čast Avgusta (Caesar Augustus), prvog rimskog cara. U to vreme, Cezareja je bila jedan od najznačajnijih gradova i luka Izraela. Danas se njeni očuvani ostaci smatraju pravim arheološkim blagom i nacionalnim parkom, a zanimljivo je napomenuti i da je to jedini grad u Izraelu kojim upravlja privatna organizacija.

AKKO

Akko se nalazi u zapadnoj Galileji, na obali Mediterana i već na prvi pogled stvara utisak filmske scene – neobične kuće glatkih kamenih zidova, kočije na putu, ulični susreti i razgovori, simpatična zbrka svakodnevnog života, letnja vrućina i more koje zapljuskuje vekovima stare zidine grada. Grad je pod zaštitom UNESCO-a, a naseljen je preko 4000 godina.

TIBERIJAS

Tiberijas se nalazi uz Galilejsko jezero (najvažniji izvor pitke vode u Izraelu) na 200 metara ispod nivoa mora. 

GALILEJSKO JEZERO

Malo brdo u blizini Tabhe je tradicionalno mesto koje posećuju hodočasnici iz celog sveta. Brdo nazivaju Gorom blaženstava jer je na njoj Isus održao Propoved. Tamo je sagrađena Crkva blaženstva, a oko nje se nalazi predivan vrt i ploče s Isusovim blaženstvima.

NAZARET

Nazaret, mesto Isusovog detinjstva i odrastanja, nalazi se u donjoj Galileji, u dolini koja je sa svih strana okružena brdima. Grad se smatra kolevkom hrišćanstva, zato što je ovde anđeo Gabrijel Devici Mariji najavio Isusovo rođenje. 

HAIFA

Haifa se nalazi na severu, na obali Sredozemnog mora i treći je po veličini grad u zemlji, a mnogi ga smatraju i jednim od najlepših izraelskih gradova. Ova stara luka privlači trgovce, kupce i turiste sa svih strana sveta.

TEL AVIV

Tel Aviv je prvi moderni jevrejski grad izgrađen u Izraelu, koji se brzo razvio u važan ekonomski i kulturni centar. Grad je živ i aktivan, sa zabavom na svakom uglu, ali i kulturom i umetnošću, festivalima i bogatim noćnim životom. 

MRTVO MORE

Mrtvo more je zapravo jezero, a nalazi se na ivici Judejske pustinje, između Izraela i Jordana. U Mrtvom moru se ne pliva, već pluta, što je izuzetno zabavan doživljaj.

MASADA

Masada je jedno od najupečatljivijih i najposećenijih mesta u Izraelu. Utvrđenje na vrhu Masade sagrađeno je 30 godina pre Hrista, a sagradio ga je, pogađate, kralj Herod. Najimpresivnija građevina je severna palata, izgrađena na tri nivoa sa kamenim terasama odakle se pogled pruža na duboku klisuru.

EIN GEDI KIBUC

Kibuci su imali značajnu ulogu u stvaranju Izraela, a prvi su osnovali doseljenici iz Evrope 1910. godine. Ein Gedi kibuc je osnovan 1953. godine, a poseban je po tome što ima botaničku baštu s neobičnom i jedinstvenom florom. 

JERUSALIM

Jerusalim, glavni grad Izraela i najsvetiji grad sveta hiljadama godina privlači milione hodočasnika u okrilje svojih zidina. Osim toga, ovde se, uz fascinantnu istoriju i arheološku ostavštinu, nalaze i moderne turističke atrakcije za ljubitelje kulture, umetnosti, pozorišta i muzike, arhitekture i gastronomskih užitaka.