Krstarenja

 

Boraviti na brodu za krstarenje je kao da ste odseli u nekom mobilnom hotelu koji noću putuje, kako bi vam omogućio da se svakg jutra probudite obasjani suncem na nekom drugom mestu, pred nekim novim, slikovitim prizorom. Bilo da plovite rečnim brodom, ili uživate u luksuzu i sadržajima nekog prekookeanskog giganta, krstarenje predstavlja putovanje u pravom smislu reči. Doživljaj takvog načina putovanja je jedinstven, a takva su i mesta koja posećujete.

DOURO, REKA PORTA

Gde god je to bilo moguće u dolini su uređene parcele na kojima je posađena vinova loza. Podignute su brojne brane i kanali, kao ona u Karapatelu, koja je sa svojih 36 metara najviša u Evropi i zaista je treba videti. Portugalci su ukrotili reku Duero kako bi njihovo poznato piće moglo bezbedno da stiže u istoimeni grad. Porto, drugi najveći portugalski grad nakon Lisabona, bio nam je pravo otkriće. Na jednoj strani reke, duš obale pod nazivom Ribeira, bili smo zadivljeni šarenilom fasada i prelepim Azulejo keramičkim pločicama, a na drugoj strani se nalaze veliki vinski podrumi međunarodnog renomea koji slave ime grada više od 300 godina.

 

ŠPANSKA REKA GVADALKIVIR

Smeštena u meandru reke Gvadalkivir, Sevilja blista svojom veličanstvenom arhitekturom koja svedoči o bogatoj istoriji i vibrira od buke i zvukova flamenka. 

 

KRSTARENJE OD BORDOA DO ATLANTIKA

Reke Garona i Dordonj spajaju se severno od Bordoa, na mestu gde formiraju ušće Žironde. Svoja vodena vrata tamo će vam otvoriti najveći svetski vinograd za proizvodnju vina kontrolisanog porekla. Ljubiteljima vina Bordo nudi mnoštvo poznatih brendova koji će ih okrepiti kao neka pića iz bajke: Pauillac, Margaux, Saint-Estèphe, Sauternes, Pomerol… Naš je brod bio usidren uz obalu Garone, u samom centru Bordoa, korak do vodenog ogledala (Mirroir d'eau), najvećeg reflektujućeg bazena na svetu, gde tokom leta stanovnici ovog grada odlaze da se osveže.

 

SENA

Grad Svetlosti može da se podiči brojnim atrakcijama. Osvetljeni spomenici nižu se pored vas dok večerate ploveći Senom. Ajfelova kula, Most Aleksandra III, Most umetnosti, ostrvo Saint-Louis – najlepši su prizori koji će upotpuniti romantično veče. Spisak mesta koja možete posetiti danju još je veći. Od katedrale Notr-Dam i Jelisejskih polja, do Monmartra – nekoliko dana će vam biti jedva dovoljno da posetite ono najpoznatije što nudi ovaj prelepi grad.

 

MEDITERAN

Mediteran, kolevka civilizacije, postao je i „kolevka“ brojnih krstarenja koja pružaju bezbroj mogućnosti svima koji žele da upoznaju čari gradova i mesta, toliko različitih, a na neki način i sličnih, jer se sva nalaze na obalama Sredozemnog mora. Krstarenja Mediteranom naročito su popularna leti, ali i tokom ostalih doba godine treba ići na krstarenje, jer raskošni doživljaj i zabava na brodovima nikad ne prestaju. Van letnje sezone moguće je naći odlične ponude, jer brodari tada znatno snize cene, pa se ovaj vid putovanja itekako isplati.

 

JADRAN

Jadransko more se ubraja među najlepša morska prostranstva, pa nije čudo što su i krstarenja svih vrsta ovim delom sveta izuzetno popularna. Nautički turizam ovde je dobro razvijen; Jadran posećuju nautičari iz celog sveta.

 

KIKLADI

Od 250 ostrva u grčkom arhipelagu Kikladi, naseljeno je samo 24. Najbolje ih je posetiti ploveći tradicionalnim ribarskim brodićem (Grci ga nazivaju kaiki), preuređenim za krstarenja.

DUNAV

Na svom putu prolazi kroz 10 zemalja: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Moldaviju, Rumuniju, Bugarsku i Ukrajinu. Prolazi i kroz 4 glavna grada: Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Budimpešta se nalazi negde na polovini tog puta. Prvi deo krstarenja proveli smo u razgledanju njegovih obala pre same Budimpešte, a drugu nedelju  plovili smo do ušća Dunava u Crno more. 

 

RAJNA

„Vagnerova reka“ nije uvek bila mirna kao danas. S litice na kojoj se smestila vila Lorelaj, mogli su se videti mnogi brodolomi koje je prouzrokovala plava sirena čija lepota privlači mornare u njene fatalne zamke. 

 

VOLGA

Najveći deo ruske istorije ispisan je na obalama Volge, reke koja celim svojim tokom prolazi kroz Rusiju i navodnjava ogromno područje. Od izvora u Valdajskim brdima, do 200 km duge delte kod starog grada Astrahana i ušća u Kaspijsko more, najduža ruska i najveća evropska reka pređe put od 3700 km. Plovidba Volgom koja je sistemom kanala povezana s velikim ruskim rekama i jezerima, kao i s 5 mora, doživljaj je i za oko i za dušu. 

KVEBEK

Jednom nedeljno, duž severne obale zaliva St. Lorent, Nordik Express organizuje ekspedicije u desetak najizolovanijih sela u Kvebeku. Taj brod, kojim se istovremeno prevoze i teret i putnici, jedini je siguran način prevoza i dostave namirnica. Njime se dopremaju voće, povrće, živina, lekovi, motorne sanke, šumarski traktori, ili pak kiseonik za jedinu bolnicu u regiji, koja se nalazi u Blank Sablonu, u blizini poluostrva Labrador. Brod se uvek dočekuje s nestrpljenjem. Tog aprilskog ponedeljka Nordik Express se uputio na put dug 1240 nauti?kih milja, duž rute 138, koja ide od Kvebeka do Nataškvana, gde svi, kao i 5600 stanovnika u selima koja se nalaze još dalje, računaju na njega.

 

ŠPICBERG

Ovaj arhipelag strmih brda i glečera nalazi se na 1000 km udaljenosti od Severnog pola. Naseljava ga manje od 3000 stanovnika i više od 3000 belih medveda. Jednog medveda smo ugledali iz bara broda “MS Fram”, koji je kompanija Hurtigruten sagradila za polarna putovanja, dok smo udobno smešteni i s koktelom u ruci uživali u sjaju polarnog sunca i u panoramskom pogledu. Na ulazu u Barentsburg, sovjetski rudarski gradić arhaičnog i pomalo fantomskog izgleda (u njemu ćete naći i Lenjinovu bistu) okružila nas je grupa od 40-ak znatiželjnih, belih beluga kitova. Ovde svakodnevno pristaju brodovi koji omogućavaju da se izbliza upozna Arktik, kao i istorija Špitcberga; naučićete ponešto o lovu na kitove i osvajanju Severnog pola, kao i o rudarskim i naučnim istraživanjima.

 

REKA NIL

Reka Nil je pravi biser afričkog kontinenta i najduža reka na svetu koja prolazi kroz čak 11 zemalja. Od izvora u blizini jezera Viktorija, pa sve do ušća u Sredozemno more, ova drevna reka obiluje mnogim geografskim i arhitektonskim lepotama. To je jedan od razloga što je krstarenje Nilom jedinstven doživljaj, u kom se prirodne lepote prepliću sa spomenicima koji podsećaju na burnu istoriju ovog kraja. 

BLISKI ISTOK

Krstarenje po Bliskom Istoku obično se odvija po dobro poznatim destinacijama. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima videli smo Dubai (gde smo se ukrcali na brod) i Abu Dabi, kao i  razna arhitektonska čuda koja su poslednjih godina nastala u ovoj bogatoj zemlji, u kojoj smo proveli puna dva dana. 

JUŽNA AMERIKA

Južnoamerički kontinent izvanredna je destinacija za krstarenje. Uz mnoštvo manje poznatih mesta, koja će privući znatiželjne poglede s prekookeanskih brodova, kao posebni favoriti nameću se dobro poznate destinacije na južnoameričkoj obali Atlantskog okeana, poput Buenos Airesa i Rio de Ženerja. Rio je svakako jedno od najvažnijih svetskih turističkih odredišta, a posebnu gužvu i nezapamćenu turističku groznicu doživeo je tokom ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva. Ali, tu ne završava priča o Riju kao centru sveta, jer će najpoznatiji brazilski grad dočekati goste i tokom 2016, kada će biti domaćin Olimpijskih igara.

 

KAMBODŽA: LJUDI S VODE

Sa svežim utiscima iz hramskog kompleksa Angkor, napuštamo vrevu Siem Reapa i brojnih tuk-tukova i krećemo prema mirnim liticama najvećeg jezera jugoistočne Azije – Tonlé Sapa. U kišno doba godine reka Mekong obiluje vodom koja se spušta s Himalaja, a 20 % te vode ostavlja u jezeru, menjajući smer plovidbe. Na taj način veličina jezera se učetvorostručuje, a dubina povećava čak 6 puta. Jezero tada izgleda poput pravog mora na kopnu i veoma je bogato ribom. U njemu se godišnje ulovi više ribe nego u celom Severnom Atlantiku. Nakon što se voda povuče, nakupljeni mulj omogućava uzgoj pirinča i povrća.

 

VIJETNAM: DELTA MEKONGA

 

U Vijetnamu se ponovo pojavljuju kolone sampana. Veći i brojniji nego u Kambodži, nadgledaju reku svojim raskolačenim očima s crvenim podočnjacima. Ogromna polja pirinča i šećerne trske čine deltu Mekonga žitnicom Vijetnama. U Čau Doku obala je popločana i na njoj su napravljena dugačka šetališta. Na ovom području niču se brojni ribnjaci i sve se vrti oko ribolova i uzgoja ribe. Ovde je i sve ostalo u velikom broju: stabla nangakua, guave, grejpa, banana i kokosa nalaze se svuda. Ni industrija ne zaostaje, a saobraćaj je gust zbog obližnjih ciglana.

KARIBI

Kada u Evropu stignu hladni zimski dani, većina brodova s Mediterana se seli u neke druge, toplije krajeve, a to su najčešće Karibi. Ako se odlučite za ležernije putovanje na kome vam je jedini napor let do luke ukrcaja, Karibi će biti odličan izbor. Većina brodskih kompanija krstarenja po Karibima deli na ona po Istočnim i ona po Zapadnim Karibima. Bez obzira na koju rutu krenuli, Karibi su uvek podjednako šareni, veseli i uzbudljivi, pogotovo njihove predivne plaže s belim peskom (među kojima su mnoge uvrštene u Top 20 svetskih plaža, poput Magens Baya na St. Thomasu).

KANARSKA OSTRVA

Gran Kanarija, Tenerife, Gomera, La Palma, Jero, Fuerteventura, Lanzarote: veličanstvene plaže, prijatna klima tokom cele godine, vulkanski krajolici koji liče na površinu meseca, stenoviti vrhovi, široka šumska prostranstva – to su Kanari, španski arhipelag čija blistava svetlost i zapanjujuća vegetacija otkrivaju prave rajske prizore. Ostrva večnog proleća nisu poznata samo po intenzivnom noćnom životu i izležavanju na kilometarskim betonskim plažama, već svako od njih poseduje sopstveni autentični šarm.