ŠPANIJA

Ko god da ju je posetio, na samo pominjanje Španije lice će mu se ozariti osmehom. To je vesela i pozitivna destinacija, puna dobre hrane, plesa, zanimljivih znamenitosti i istorije. Bilo da za posetu odaberete samo jedan od gradova, na primer Barselonu ili Madrid, uzmete auto za road trip po Valensiji, Baskiji ili nekoj drugoj pokrajini ili se odlučite da odmor provedete na plaži na nekom od ostrva Baleara, Španija nudi odlična mesta za fenomenalno putovanje. 

MADRID

U samom centru Španije, na reci Manzanares i nadmorskoj visini od 667 m, smestio se kraljevski grad Madrid. Uz hladne zime i topla leta, najlepše vreme za posetu Madridu je u proleće ili jesen. U ponudi turističkih aranžmana obično su paketi od četiri dana i tri noći, pa čak i kada se putnici odluče da prvi put otputuju u Madrid. Zbog nedostatka slobodnog vremena poseta obično ne traje duže, pa je važno odabrati dobar let. Na žalost, iz Srbije još uvek ne postoji direktna avionska linija, pa su charter letovi dobro rešenje jer se tako ipak može provesti nekoliko sati više u sunčanom kraljevskom gradu. Direktne letove možete potražiti iz Venecije ili Beča, a ako vam ne odgovaraju termini charter letova, možete leteti preko nekog od evropskih gradova.

VALENSIJA

Različiti uticaji kojima je Valensija bila izložena evidentni su u raznolikoj arhitekturi. Tako je katedrala mešavina baroknog, gotiskog i romaničkog stila dok se Lonja de la Seda, koja je pod zaštitom UNESCO-a, smatra jednom od najvažnijih retkih civilnih gotskih građevina. Nalazi se na Plazi del Merkado na kom je i crkva Iglesia de los Santos Huanes kao i Merkado Central, bogata i raznobojna pijaca s 1000 štandova smeštena u modernističkoj zgradi. Od ostalih zanimljivosti treba istaći Tores de Seranos, ogromna gotska vrata koja su bila deo srednjovekovnih zidina; Museo de Bellas Artes San Pio V s delima španskih umetnika i Biopark – zoološki vrt 21. veka u kom životinje žive u staništima nalik onim prirodnim.

BARSELONA

Zvuči neverovatno, ali i najveća gužva koju možete da zamislite u turističkom centru grada – ulici La Rambla – za nas se pretvorila u šetnju iz snova. Naime, otkrili smo pijacu La Bokeria, rajsko mesto prepuno plodova koji ovde, srećom, nisu bili zabranjeni. Sveže ceđeni sok od tropskog voća i veliki mesnati škampi u osvežavajućoj salati – sve se to priprema pred vašim očima, i sve je izuzetno ukusno. Ubrzo smo shvatili da Barselona nudi mnogo više od jedinstvene arhitekture.

BASKIJA

Baskija se nalazi na severu Španije, delom uz granicu s Francuskom. Iako je ovo jedna od industrijski najrazvijenijih španskih regija, krase je i netaknute prirodne lepote, od hridi i dugih peščanih plaža i širokih zaliva na obali, do šumovitih brežuljaka, dolina i kanjona u unutrašnjosti.

 

ANDALUZIJA

Andaluzija, kolevka flamenka, borbi s bikovima i tapasa, nalazi se na krajnjem jugu Španije, a s populacijom od 7 miliona stanovnika, druga je po veličini od 17 autonomnih regija. Odlikuje se geografskom raznolikošću – od velikih gradova, preko pitoresknih sela i sunčanih plaža, do planinskih vrhova i jedine evropske pustinje. Iako su ovo područje naseljavali mnogi narodi, najupečatljiviji trag ostavili su Mavri koji su Andaluzijom vladali sedam vekova, a uz bogato kulturno nasleđe, dali su joj i ime, al-Andalus. Svako ko ima priliku da dođe u Andaluziju slaže se u tome da samo jedna poseta neće biti dovoljna.