Maldivi

Izmeðu neba i mora, obasjano suncem i okruženo tirkiznim lagunama i belim peščanim plažama, nalazi se jedinstveno mesto na Zemlji – arhipelag smaragdnih ostrva zvanih Maldivi.

Male top 10

Rizorti koji čine deo severnog ili južnog atola Male, obično su dostupni brzim brodovima koji nude poludnevne izlete u Male. Ukoliko želite da upoznate život lokalnog stanovništva, ili da vidite Male, evo nekoliko zanimljivosti koje možete obići.

Rizorti i plaže

Tokom svakog boravka na Maldivima iznova me oduševe brašnastobele peščane plaže i tirkizne lagune koje okružuju ostrva. Jutarnja šetnja nakon izlaska sunca plažom na kojoj talasi lagano miluju pesak, a pogled zastaje na plavičastoj laguni, može uspešno da zameni jutarnju jogu i meditaciju. Kad sam prvi put boravila na Maldivima, jedino mi je bilo važno da budem smeštena u vili na plaži, ali nakon što sam obišla nekoliko rizorta, želja za noćenjem iznad mora i šumom talasa nadvladala je moju ljubav prema peščanim plažama.

Morski svet

Kada sumrak i pogled na zrake sunca u suton nagoveste smiraj dana, život na Maldivima se polako budi. Ribarski brodići su spremni za novi ulov, a bogati morski svet će zaplivati prema površini, u potrazi za planktonima koji se sakupljaju ispod osvetljenih molova i mostova koji spajaju ostrva i neke rizorte.

Wine and Dine

Odlična gastronomska ponuda na Maldivima vrlo je raznolika – od lokalne, tajlandske i indijske, do mediteranske, japanske i drugih kuhinja. Ali moguće je da ćete zažaliti ako ne probate catch of the day, tj. sveže ulovljenu ribu iz dnevne ponude. Pritom je važno napomenuti da, pod uticajem Indije i Šri Lanke, jela mogu biti dosta začinjena. Ako niste ljubitelj ljutog, samo napomenite da želite blaže začinjen obrok.

Porodični i aktivni odmor

Maldivi su odlična destinacija za svakoga, ali je za porodični odmor bolje izabrati malo veći rizort koji nudi više sadržaja za decu i odrasle. U tom slučaju bazeni su prilagoðeni deci, a postoje i dečji klubovi i smeštaj za porodice s dvoje ili više dece.

Opuštajući odmor

Na Maldivima posebna pažnja posvećuje spa centrima, koji su obično okruženi tropskom vegetacijom, a nalaze se u centru ostrva, u vilama iznad mora ili na zasebnim ostrvcima, okruženim svetlucavim morskim lagunama. Svaki od njih na svoj način predstavlja nezaboravnu oazu mira i opuštanja.