BALI

Tekst: Damjana Domanovac
Fotografije: Tomislav Serdar i Hrvoje Serdar

Ako bih morala da biram gde da provedem dan – na peščanoj plaži ili zelenom pirinčanom polju, ovo drugo bi uvek prevagnulo. Plaže nisu toliko privlačne kao na nekim drugim destinacijama, npr. Mauricijusu, Karibima ili Francuskoj Polineziji, ali indonežanski podvodni svet je vredan svakog zarona.

Zaštitni znak Balija (uz pirinčana polja i drveni nameštaj) svakako su mnogobrojni hramovi. Ima ih toliko da će vam se često dogoditi da pomislite da ste tu već bili.

Iako je Denpasar glavni grad Balija, mali broj turista provede u njemu više dana. Najživlji deo Balija je Kuta, prepuna hotela, restorana, barova, butika, s bogatim dnevnim i noćnim životom. Najbolji šoping je u Kuta Squereu gde se nalazi robna kuća Matahari u kojoj možete da kupite skoro sve. U balinežanske zanimljivosti spadaju i razni zanati kojima se bave stanovnici pojedinih sela

Put do Balija, dalekog ostrva u Indoneziji, počinje u Evropi, na nekom od velikih aerodroma, odakle nastavljate preko velikih „čvorišta“ Kuala Lumpura u Maleziji ili Singapura, pa do Denpasara, glavnog grada ostrva Bali. Po izlasku iz aerodromske zgrade, osetićete miris zemlje (neki će reći miris vlage i nisu daleko od istine, jer u je vazduhu, zbog velike količine zelenila, velik procenat vlage), kao i miris tropa. Meni je taj miris jedan od najpoznatijih i najdražih i uvek mi izaziva iste asocijacije – egzotika, odmor, avantura….Tu sam…. i neka priča započne.