Slovenija

Svega 10-ak kilometara od turistima poznatijeg Bledskog, smestilo se Bohinjsko jezero koje je možda manje popularno, ali ne i manje lepo i privlačno. Najlepši pogled na jezero je s Vogela do kog možete doći žičarom iz mesta Ukanca

Ako niste znali gde raste najstarija vinova loza na svetu, vreme je da posetite Maribor.
Grad koji se nalazi na severoistoku Slovenije, središte je pokrajine Štajerske, a većina ga poznaje samo kao geografski pojam na putu prema Austriji. Ali, Maribor nudi mnogo više od toga i rado će svakom gostu višestruko uzvratiti ukazano poverenje.

Grad dovoljno velik da ima izvorni šarm, tradiciju i način života, a opet dovoljno mali da je pod snažnim uticajem domaćeg i međunarodnog okruženja. Kosmopolitska na svoj način, Ljubljana je glavni i najveći grad Republike Slovenije.
Do osamostaljenja Slovenije živela je u senci većih gradova bivše države, a otkad je unutar granica Evropske Unije, doživljava turistički procvat i prijatno je iznenađenje svetskim putnicima zasićenih Budimpeštom i Pragom.

Omilje, koje smatraju najlepšim evropskim selom, smestilo se ispod gore Rudnice. Tu je sve lepo: cveće na prozorima kuća, pažljivo uređene i održavane okućnice, zelene šume i bistri potoci, obeležene pešačke staze… Mestom dominira dvorac iz 11. veka, nekada svetište Uznesenja Marijina, koga su pavlini u 17. veku pretvorili u manastir.

Za Logarsku dolinu kažu da je jedna od najlepših u Evropi, a okružuju je 2000 metara visoki vrhovi (Krofička, Ojstrica, Brana, Turska gora, Rinke…) koji skrivaju mnoge planinske pašnjake i nestvarne vidike. Jedna od najvećih atrakcija Logarske doline je izvor reke Savinje i slap Rinka. Dolina je 1987. godine proglašena Parkom prirode, a mnogobrojni ljubitelji biciklizma, planinarenja, jahanja, skijaškog trčanja ili samo uživanja u nestvarno zelenoj boji, ovde su pronašli svoju idealnu destinaciju.

Da li ste znali da se u ovoj republici  bivše SFRJ nalazi jedan od najvećih podzemnih kanjona na svetu? Ako niste, morate što pre da ga vidite. Čak i da je nad zemljom, ovaj bi kanjon izazivao divljenje i ushićenje, ali kada se nađete ispod zemlje, na mostiću koji je 33 metra iznad bučne Reke koja ponire u jamama, kada vam pogled povremeno omete blagi dim nastao od isparavanja velike količine vode i kada uz to znate da ste 137 metara ispod zemlje, na 12 stepeni Celzijusa, u društvu stalaktita i stalagmita, uz zvučnu kulisu retkih podzemnih stanovnika šišmiša, ostaćete bez daha.

Znam da nas od slovenačke dele kilometri prelepe jadranske obale, ali ono što Slovenija ima na samo nekoliko kilometara obale, jesu vrhunska usluga i bezbrojne mogućnosti. Ako baš ne želite da provedete ceo odmor na slovenačkoj obali, odvojite jedan sunčani vikend i nećete zažaliti.

Piran je jedan od slikovitijih gradića u kom sam bila, a u njemu je sve sređeno – od velike garaže u kojoj ćete parkirati svog limenog ljubimca, do besplatnog autobusa koji će vas odvesti od garaže do centra mesta. A tu možete provesti vreme otkrivajući uske primorske ulice, posetiti jednu od najvećih gradskih atrakcija – akvarijum, obići neki od muzeja (Muzej podmorja i Vazduhoplovni muzej), popeti se na zidine starog grada s kojih se pruža predivan pogled na grad, ili se jednostavno kupati na plaži. A možda i sve to!