Reč urednika

Dragi čitaoci,
Da li ste znali da je, krajem prošle godine UNESCO, na popis nematerijalne svetske kulturne baštine uvrstio francuski gastronomski obrok? Francuska je tako postala prva zemlja u svetu odlikovana za običaje koji se vežu uz hranu i kuhinju. Umetnost dobrog jela i pića, sklad čoveka i prirode i zajedništvo su vrednosti koje čine francusku posebnost na polju gastronomije. Tim povodom, u Francuskoj je, od ove godine, prvi dan jeseni, 23. septembar, proglašen za Dan francuske gastronomije. Ovaj svečani događaj obeležen je širom  zemlje nizom manifestacija i organizovanih i spontanih inicijativa: desetine hiljada restorana učestvovalo je u pripremanju i promociji lokalnih, tradicionalnih ukusa, vrhunski kuvari su, na ulici, ispred svojih restorana, pripremali jela za prolaznike, dok su drugi otvorili vrata svojih kuhinja i radoznalim gostima otkrivali kulinarske tajne i recepte.
Siguran sam da će Dan gastronomije postati prvorazredni turistički događaj. Zato Vam u ovom, jesenjem broju predstavljamo Francusku u svoj svojoj lepoti i raznolikosti. A da li ćete iskoristiti ovo miholjsko leto i zaputiti se tragom naših dopisnika ili sačekati prvi dan naredne jeseni…izbor je na Vama.
Do sledećeg broja u decembru,

Saša Marjanović
glavni urednik