Reč urednika

Zakoračili smo u još jednu kalendarsku jesen. Nevoljno, jednom nogom još uvek bosi u sandali punoj peska, drugu guramo u toplu, jesenju obuću i kao i većina žitelja severne hemisfere nadamo se i radujemo miholjskom letu.
Meteorološki fenomen produženog perioda sunčanog i toplog vremena, neretko i do polovine novembra, u našim krajevima je dobio naziv po hrišćanskom svetitelju Svetom Miholju Korintskom koji se slavi 29. septembra po julijanskom kalendaru, dok ga većina evropskih kultura naziva babino leto. “Der Altweibersommer” za Nemce i Austrijance znači leto starih žena jer se tradicionalno, proleće vezuje za mladost, a jesen za pozno životno doba. U Rusiji i baltičkim zemljama “bablje leto” su koristile starice kako bi osunčale i ugrejale kosti pred dolazeću zimu, dok su pojedinim slovenskim narodima topli dani “sirotinjskog” ili “ciganskog leta” obezbeđivali uštedu ogreva pred predstojeću zimu. Kineze raduje “tigrova jesen” koja počinje već u drugoj polovini avgusta kao jedan od najprijatnijih perioda u godini, a s one strane Atlantika, “Indian summer” ili indijansko leto, predstavlja period užurbanih priprema pred zimu kada su američki starosedeoci prekidali svoje ratne pohode i odlazili u lov. Za evropske doseljenike, ovaj pojam predstavljao je lažno leto jer se “crvenokošcima” nije mnogo verovalo.

A gde ćete vi provesti vaše indijansko leto? Nadam se da smo i u ovom broju odabrali najbolje putokaze i orijentire. Sledite ih, prepustite se i uživajte.

Do sledećeg broja,


SAŠA MARJANOVIĆ,
glavni urednik