KARIBI

Tirkizno more, plaže s belim peskom, odlična hrana i nasmejani ljudi, kratki su opis Kariba, ostrva smeštenih između Severne i Južne Amerike. To je popularno odredište evropljana u vreme evropske zime i celogodišnja destinacija američkih turista. Na ostrvima se govore različiti jezici jer su mnogi od njih bivše kolonije, pa ćete tako čuti i francuski i holandski, kao i sveprisutni engleski jezik.

Dominikanska republika

Dominikanska Republika ima više “reputacija”, ne samo jednu. Daleko od svega, od svih poznatih, ima za svakoga ponešto. Ako želite apsolutni mir, ili pak razuzdane žurke, Dominikanska Republika je dovoljno daleko da vam niko neće smetati.
Glavni grad Dominikanske Republike je Santo Domingo. Nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva Hispaniola na ušću reke Ozama. Najstariji je grad u Latinskoj Americi, osnovan 1496. godine. Istorijski deo je od 1990. u UNESCO-vom registru spomenika kulture. Međutim, u Dominikanu se ne ide samo zbog istorijskih znamenitosti. Turisti se oduševljavaju prelepim plažama s finim belim peskom, kakva je i Playa Bayahibe. Pre pedesetak godina tamo se nalazilo ribarsko selo, a sada su uz nju resorti. Lokalno stanovništvo sa smehom prepričava kako su mnogi ljudi odbijali da prodaju svoja mala imanja developerima. “Ako ste vi spremni da platite toliki novac da biste živeli na mojoj zemlji, onda ću radije ja na njoj živjeti”, odgovarali su na ponude. Ipak, skoro svi su na kraju prodali, preselivši na manje atraktivne lokacije, a da se ne bi dosađivali, sada većina turistima prodaje suvenire. Takav je i simpatični prodavac jeftinih slika, čija je najveća vrednost sećanje na uživanje u Dominikanskoj Republici.

U društvu poznatih

Kada sam posetila St Barth i sama sam osetila taj dašak glamura. Već pri izlasku iz auta, put mi je presekao Al Pacino u gotovo neprepoznatljivom izdanju: neobrijan, na beloj vespi sa belom kacigom na glavi i, naravno, u nezaobilaznoj beloj lanenoj košulji i belim lanenim pantalonama, što je ujedno i „službena“ odeća većine poznatih turista. Na trenutak sam pomislila da sam, u želji da vidim neku poznatu osobu, ipak pogrešila, ali me je ubrzo razuverila fotografija u lokalnim novinama. Ipak je to bio on! Iznajmila sam ne baš jeftinu ležaljku (30 eura) na jednoj od najpoznatijih plaža, Saint Jean, pored poznatog hotela Eden Roc. I dok sam se opuštala pod toplim sunčevim zracima, iz grma do moje ležaljke izronio je paparazzo fotograf  (obučen, kao u nekom filmu, u crni triko i „naoružan“ mnoštvom fotoaparata s teleobjektivima koji su mu visili oko vrata), a sa ležaljke do mene besno je ustao Michael Cain, skinuvši šešir i sunčane naočare i otkrivši svoj pravi identitet. Pa da, bio je u zgodnom društvu.

St. Barth

Za ostrvo St Barth, kako ga nazivaju njegovi najbrojniji posetioci, svetski poznati glumci i pripadnici jet-seta, možemo reći da je neobičan spoj francuske i karipske kulture. Upravo ti poznati svetski putnici prepoznali su lepotu 22 ostrvske plaže raspoređene na granici mora i tople unutrašnjosti.
Ukoliko posetite ovo ostrvo u vremenu od katoličkog Božića do Nove Godine, videćete smotru najraskošnijih jahti i brodova koji plove svetskim morima. Naime, njihovi vlasnici jednostavno moraju biti tu, a o njihovom boravku i kupanju u tirkiznom moru čitaćete u svim svetskim lifestyle magazinima.

St. Maarten

„The Friendly island“, kako ga naziva lokalno stanovništvo, egzotično je karipsko ostrvo sa evropskim šarmom i kreolskom kuhinjom. Dok na Maho Bayu gledate kako vam se iznad glave spušta Air France Airbus sa „pošiljkom“ novih turista i uživate u gutljajima lokalnog ruma, postaje vam jasno zašto sve više evropskih doseljenika ovaj deo sveta bira za svoj dom.
Osobenost ovog karipskog ostrva nije samo u dva imena, već je to i najmanje ostrvo na svetu čija je teritorija podeljena između dve države: Holandije i Francuske. Vozeći se ostrvom, granica vam neće predstavljati problem, jer na nju upućuje samo napuštena kontrolna kućica nedaleko od Lower Princes Quartera s istočne strane, a na Union Roadu sa zapadne još je  „nevidljivija“.

KUBA

Kuba izgleda kao zemlja u kojoj vreme kao da je stalo i još će neko vreme stajati. Kazaljke su se zaustavile oko 1959. godine, kada su osobe iz američkog kriminalnog miljea omogućile izgradnju otmenih hotela, zgrada i barova. Cvetala je kocka, prostitucija, uživalo se u porocima. Došao je Castro, mafijaši su otišli, a ostale su cigare, rum i neverovatne zgrade koje se danas pomalo urušavaju. Bez obzira na to, ovo ostrvo nebrojenih raznolikosti će vas očarati svojom neposrednošću i prirodnošću.

Kuba je 16. najveće ostrvo na svetu i najveće u Karipskom moru. Sastoji se od 15 regija, a na krajnjem istoku se nalazi Guantanamo, američki zatvor, službeno zakupljen do 2033. godine. Najveći gradovi su Havana, Santiago de Cuba, Camaguay i Cienfuegos. Prostire se  na dužini od 1300 kilometara, po površini je 1,5 puta veća od Srbije, a u njoj živi oko 11 miliona stanovnika. Ima oblik krokodila i nalazi se u Meksičkom zalivu. Okružena je brojnim peščanim, nastanjenim i nenastanjenim osrtvima i Atlantskim okeanom.

Ako pogledate bolje, Kuba se polako, ali sigurno menja, popravljaju se zgrade, nešto se kreće. Možda će za koju godinu dolazak na Kubu biti moguć samo onima dubljeg džepa.
U svakom slučaju, ova zemlja će vas oduševiti, a pogledi tamnih očiju u sumrak vrelog dana na snežnobelim peščanim plažama izgledaće vam poput susreta s rajem