Francuska Polinezija

I sami opisni nazivi ostrva kao što su Ostrvo ptica, Magično ostrvo, Rajski vrt, Ostrvo vanile, Pacifička perla, Beskrajna laguna ili Ostrvo ružičastog peska zvuče neobično i egzotično, te bez napora već decenijama rasplamsavaju ljudsku maštu.

Arhipelazi

Francusku Polineziju čini 118 ostrva podeljenih u nekoliko arhipelaga koji se svojim izgledom, običajima pa čak i podvodnim svetom razlikuju jedan od drugog. Tako su Društvena ostrva (od kojih su najpoznatija Tahiti, Bora Bora, Moorea) vulkanskog porekla i karakterističnog izgleda sa glavnim ostrvom u sredini, sa kog se dižu visoki planinski vrhovi, gusto obrasli šumom, dok ostrvo okružuju prelepe tirkizne lagune oivičene uskim ostrvskim sprudovima i koralnim grebenom. Drugi arhipelag se  potpuno razlikuje od prvog: to su Tuamotu ostrva, a najpoznatija i ujedno najposjećenija iz tog arhipelaga su Rangiroa i Fakarava-pravi rajevi za ronioce. Njih čine dugački i uski, isprekidani ostrvski sprudovi koji formiraju veliku elipsu sa lagunom u sredini. Manji turistički arhipelazi su Australs, Gambieri i Markiska ostrva (što ne znači da su manje lepi i zanimljivi).

Tahiti

Većini turista Papette, glavnog grada Tahitija, a ujedno i glavnog grada Francuske Polinezije, predstavlja samo tranzitnu tačku za odlazak na neko od turističkih ostrva. Ako ipak odlučite da ostanete jedan dan u Papetteu, posetite lokalnu pijacu, uživajte u pogledu na egzotično voće, povrće i na bogatu ponudu ribe iz lagune. Na spratu pijace moći ćete da kupite mnoštvo originalnih tahićanskih suvenira.

Moorea - magično ostrvo

Udaljenost od svega 12 nautičkih milja od Tahitija omogućava turistima dolazak na Mooreu morskim putem. Pristanak ogromnog hidroglisera za iskusnog kapetana bio je izazov kao parkiranje auta u garažu. Kakva brzina i preciznost! Planinski vrhovi (najviši Mt Tohiea 1207 m), nadaleko poznati po svojim neobičnim oblicima dočekali su nas okovani u crne, kišne oblake. Ali, topla kiša je ubrzo ostala za nama kada smo prešli na drugu stranu ostrva. Redovi bungalova na vodi bili su prva prava slika polinežanskog turizma.

 

Bora Bora ili zona tirkiza

Sletanje na Bora Boru je najfascinantniji prizor koji sam na svojim dosadašnjim putovanjima videla. Ni stav: izvikana jet-seterska destinacija (koji sam imala pri dolasku, a koji se vrlo brzo promenio) nije me omeo u ovom nesvakidašnjem užitku: sve nijanse tirkizne boje oivičene belinom peščanih plaža, a u sredini vrhovi Mont Otemanua (727 m).