Reč urednika

Dragi čitaoci,

Pred vama je naš 13. broj!

Strah od ovog broja ukorenjen je, od davnina, u verovanja i običaje različitih kultura i civilizacija.

Stari vikinški mit govori o dvanaestoro bogova koji su priredili večeru u Valhali (raj u nordijskoj mitologiji), na koju je nepozvan upao trinaesti gost, zli Loki. Loki je zavadio slepog boga tame, Hodera i Baldera, boga veselja i zadovoljstva, koji je, pogođen otrovnom strelicom od bele imele umro i celoj zemlji doneo nesreću. Juda, apostol koji je izdao Isusa, takođe je bio trinaesti gost na poslednjoj večeri, a stara predanja kažu da su se veštice uvek sastajale u skupinama od 12, dok je trinaesti učesnik okupljanja redovno bio sam Đavo.

Ni danas se stvari nisu mnogo promenile. Nemojte da se iznenadite ako u hotelu u kome ste odseli ne postoji soba broj 13. Više od 80% nebodera u svetu nema 13. sprat, a mnogi aerodromi nemaju 13. sletnu stazu. U Firenci, kuće koje se nalaze između brojeva 12 i 14, označene su kao 12 i po! Ne bi bilo primereno da nam je jubilarno, rođendansko izdanje (3 svećice na torti!) 12,5 po redu, a i nismo baš toliko sujeverni. Zato smo se svojski potrudili da ga što bolje pripremimo i neutrališemo eventualni uticaj “baksuznog” broja. Francuska Polinezija, Madeira, top 10 bračnih putovanja, Ruaha, New Orleans... spakujte pola planete u vašu torbu za plažu.

I za kraj, ne zaboravite da odigrate online nagradne slagalice na našem web portalu. Možda vas, da kucnem u drvo, baš u ovom  broju 13, čeka kraljevski odmor ili neka druga vredna nagrada.

Srećno!

SAŠA MARJANOVIĆ

glavni urednik