Briž, belgijska bajka..

Ocena:
3.5/5
od 11 čitalaca

Moj boravak u Brižu je bio kratak, oko 12 sati, te vam stoga ne mogu govoriti o muzejima i galerijama, ali i za ovako kratko vreme mi je postalo jasno da je ovo jedan od onih gradova na svetu koje morate posetiti!

Posle mesec i po dana letovanja (čitaj preselo mi posle 8. dana) u turskom selu Gulluk, vreme za resetovanje je doslo. Moja čula su se zasitila svega sa pridevom modro, toplo i mirno. Urlala su za galamom, gužvom, trkom, shoppingom!

Jedna od velikih prednosti braka sa partnerom koji je stalno na putu, je to što možete da mu se pridružite kad god vam je zgodno. Ah moje sreće kada sam to spoznala!

Vratimo se mom mentalnom resetovanju. Dakle Brisel, Amsterdam, Briž-Avgust 2014.

Ovoga puta raport sa lica mesta stiže iz Briža. Zasluženo!

Iz hotela  u Briselu smo se uputili u ovaj, za mnoge svetske putnike, jedan od najlepših gradova na svetu.  Znači rent-a-car, cena povoljna, auto nov, Briž na sat i po vremena vožnje po Belgijskim drumovima. Uživanje je već počelo. Grad kao i svaki drugi na svetu sa ogromnom posetom turista u svako doba godine, je sve svoje resurse usmerio na njihov što bolji doček..Nadomak samog istorijskog centra se nalazi javna garaža, sa liftovima naravno, s obzirom da je na više nivoa pod zemljom.

Dok šetamo ka centru ,postaje jasno da je scenografija savršena za snimanje najromantičnije bajke. Stižemo u srce grada, glavni trg, nazvan Markt svakako je najlepši u gradu. Nalazi se na širokom otvorenom prostoru, okruženom zgradama velikog arhitektonskog značaja, a u centru se nalazi spomenik posvećen Janu De Breydelu i Pieteru de Conincku, dvojici popularnih vođa ustanka protiv Francuza 1302. godine. Trg je preuređen 1996.i od tada na njemu nema saobraćaja. Osim ako ne računate kočije koje možete rentirati, ali što bi rekli englezi “not my cup of tea”.

Mislim da je najbolji način da osetite ritam grada pronaći mali zavučeni local ali taman toliko da možete da posmatrate okolinu, a da za prvim stolom do vas nema turista sa mega fotoaparatima. Naručite kafu i upijajte atmosferu. U Brižu je to bio cafe na samom kanalu, tj. na raskrsnici kanala, naravno kafa se pije na bedemu od cigle. Konobari nisu najsrećniji zbog toga, ali kako odoleti. Kroz krošnje drveća se nazire prizemni deo kuće, trem koji skoro pa pluta na vodi. Čamci sa turistima se mimoilaze, inače plovidba kanalima je još jedan zabavan način upoznavanja Briža. Možda njegovi kanali nisu toliko poznati kao oni u Veneciji, ali je veliko zadovoljstvo provesti jedno popodne na ovaj način. Ture najčešće traju pola sata, a svaki brodić ima svoje molove po celom gradu. 

Posle ovog kratkog predaha, idemo dalje jer scenografija prosto mami. Zgrade od cigala sa raznobojnim žaluzinama i cveće na balkonim u najlepšim jarkim bojama. Zasigurno će Vas privući jedna od mnogobrojnih čokolaterija, u gradu ih je više od 40, možete naći praline od prženog luka, tequile ili coca-cole, kao i druge ukuse.

Ipak, ja kao deklarisani zaljubljenik u kolače, toplo preporučujem odlazak u Academia patiseriju. U trenutku neodlučnosti, probala sam više vrsta, i definitivno imaju zasluženo mesto najbolje u gradu.

 

p.s. sa  kuhinjom Briža se možete upoznati u jednom od 9 restorana s Michelinovom zvezdicom.. Neka od tipičnih jela su stoverij met frieten (goveđi gulaš s crnim pivom i prženim krompirićima na belgijski način) i mosselen (dagnje kuvane s povrćem). Ova jela možete naći na skoro svim mestima u gradu. Ali ja sam taj dan ručala kolače!

 

Snežana Tomić

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.