Pulja, balkon na Mediteranu

Ocena:
4.7/5
od 85 čitalaca

Pulja, zemlja između dva mora, balkon na Mediteranu, neobična i slikovita zemlja trulija. Arhaični južnoitalijanski gradovi-riznice kao “božićna čarapa”nižu se kako se jadranskom obalom spuštate niz potpeticu Italije. Tipična scenografija iz starih italijanskih filmova iz najboljih vremena, sve odiše toplinom, Italija u nostalgičnom, retro stilu.

Glavni grad Pulje, Bari vrlo je lep, dinamičan, pun života i nesvakidašnje energije koja kao oreol lebdi nad ovim gradom Svetog Nikole. Vladari iz dinastije Nemanjića najveći su ktitori čuvene bazilike. Nažalost, danas nema Milutinove kapele, remek dela vizantijske umetnosti, koja je od poda do plafona bila od ploča glame, mešavine srebra i zlata. Prekrasna ikona "Čudesni obraz oca Nikolaja", dar Stefana Dečanskog sačuvana je zahvaljujući stanovništvu Barija, koje je smatralo srpsku ikonu zaštitnicom grada i nalazi se u kripti iznad groba sa moštima sveca. Ova bogomolja jedinstvena je u svetu po tome što  u podrumu hrama, pored moštiju sveca zajedno se mole  pravoslavci i katolici. Čudesna crkva i čudesno mesto. 

Za osnivanje Barija kao i skoro sve ostale gradove na ovim obalama “krivi” su Grci. Beli grad ili Beograd kako je na italijanskom ime gradića Ostuni baš podseća na pitoreskna mesta na Kikladama. “Štrumfovski” Alborobelo ne sliči ničemu što sam videla do sada. Kućice kao iz bajke samo fali da štrumfovi uskoče u kadar. Za svoju svetsku slavu Alborobelo, čudesan gradić, treba da zahvali Japancu turisti koji  zaprepašćen izgledom grada i pričom kako su nastale truli-kućice šalje fotografije u Unesko i ostalo je istorija. 

Na Monte Garganu smestio se nestvaran grad San Đovani Rotondo, jedno od najvažnijih svetilišta Italije posvećeno Svetom Padri Piju, simbolu južnoitalijanskog identiteta. Još jedan dragulj Pulje, Kastel del Monte, oktogonalni dvorac sa osam kula izvrsno je očuvan i jedna je od najsofisticiranijih građevina srednjeg veka. 

Ljupke  lepote juga očekuju  putnika u romantičnom  Traniju. Veličanstvena romanska katedrala dominira na prostranom trgu, okupana suncem i smeštena tik uz more izgleda kao da izranja iz Jadrana. Posvećena je Grku, Svetom Nikoli Hodočasniku, izgrađena u stilu apulijske romanike od čuvenog trani mermera na vizantijskoj crkvi čiji su ostaci sačuvani. Trani je nekada bio polazna luka za krstaške ratove i sedište masona  južne Italije.

Barleta, šarmantan grad na jadranskoj obali poznat po bronzanoj skulpturi Kolosa, normanskom zamku, galeriji de Nitis, viteškoj bici „Izazov Barlete“i najboljem sladoledu na svetu. Ovde se nalazi i Spomen kosturnica palim jugoslovenskim borcima tokom dva Velika rata. 

Kod Otrantskih vrata, tamo gde se spajaju Jadransko i Jonsko more, smestio se zagonetni Otranto sa katedralom istovetne simbolike kao Ćele-kula u Nišu.
Stvarnost je lepša od mašte - ote mi se kada sam ugledala očaravajuće Leće, najlepši grad regije, grad sa fasadama od čipke, Firenca juga. U smiraj dana baroko lećeze fantazija igra se u krhkom kamenu, lokalnom tufu koji upija zlatne sunčeve zrake i pretvara ih u svetlucav bljesak boje meda i ćilibara. Imam utisak da sam se našla u Felinijevom kultnom filmu “Sladak život” a sve u ritmu Al Banove “Sreće”.

Barokna Martina Franka, arhaični Monopoli, slikoviti Polinjano a Mare još su samo neki gradovi-riznice koje treba videti u ovom skrivenom kutku raja.
Šarmantna Pulja je regija u kojoj Italijani najviše letuju, samo jedan pogled na neku od prelepih plaža na Salentinskom poluostrvu i jasno je zašto.

Tekst i fotografije: Rada Sević

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.