Tenerife, ostrvo večnog proleća

Ocena:
4.2/5
od 10 čitalaca

Tenerife je verovatno jedno od poslednih rajskih ostrva, temperatura tokom godine ne pada ispod 20c, zovu ga ostrvom “večnog proleća” ili za mene pravo ime-ostrvo “večne sreće”.

Letom iz Beograda, preko Rima u kom smo prespavali, posle 36 sati stižemo na Tenerife Norte aerodrom. Na ovo,ne tako veliko ostrvo(oko 80 km od severne do južne tačke ostrva), možete sleteti i na Tenerife Sur, aerodrom na južnom delu ostrva. Najveće medju Kanarskim ostrvima, Tenerife godišnje poseti oko 5 miliona turista i to je ujedno i najnaseljenije od svih španskih ostrva.

Slećemo kasno uveče i po izlasku iz aerodromske zgrade, nastaje dilema da li smo sleteli na planinu ili ostrvo. Oko nas je magla, temperature oko 18c, tmurno i miriše na oluju. Ali kako smo posle par minuta saznali, ovo je potpuno normalno jer smo na severnom delu ostrva i na većoj nadmorskoj visini. Znate kada ste u sred Atlanskog okeana, budite spremni na ,bezmalo, smene godišnjih doba u toku jednog dana.

Butik hotel "Contemporaneo", u Santa Cruzu na istočnoj strani ostrva, je bio naš dom naredne tri nedelje. Ovo je glavni grad ostrva čija je plaža Teresitas pokrivena  žutim peskom donetim iz Sahare. Topao vetar koji neprestano duva upotpunjuje ovaj ambijent. Ovo je i jedino mesto za kupanje (ako niste wind-surfer) tako da grad nije atraktivan posetiocima ali u tome i jeste njegova čar. Upoznate pravi život, kulturu i navike lokalnog stanovništva. Ljudi po temperamentu vrlo slični nama, kafa sa prijateljicama je obavezan dnevni ritual a uz večeru vino tinto (čaša crvenog vina). Veliki su ljubitelji pasa i svuda ih je dozvoljeno uvoditi, čak i u apoteke!

Lepota Santa Kruza jeste u ležernosti koja se oseća na svakom koraku, neverovatno čistim fasadama-grafiti ne postoje,  prelepo uredjenim parkovima, i  mogućnosti da uživate u mirnoj večeri ili pak da vreme provedete u kupovini, što toplo savetujem jer je ostrvo u bescarinskoj zoni.

Južni deo ostrva sa poznatim plažama Playa de las Americas i Los Cristianos je pravo mesto za one koje “maraton žurki i alkohola” ipak više privlači.

Tenerife je poznato po crnim plažama nastale kao posledice erupcija, sada usnulog, vulkana Teide koji je najviši vrh Španije. Istoimeni nacionalni park je dom zaštitnog znaka ostrva „zmajevo drvo”, takozvano drago milenario,koje postoji više od tri hiljade godina.  Do vrha Teida možete stići organizovanim prevozom ili žičarom i iskustvo je nezaboravno. Nalazite se u vulkanskom krateru koji izgleda kao mesečevo tlo, vegetacije nema,  pogled sa visine od oko 4 hiljade metara oduzima dah.. Za one koji vole ekstremne sportove i bave se paraglajdingom, ovo je idealno mesto.

Najveća atrakcija za male turiste su Loro i Sijam park, u prvom se družite sa delfinima, orka kitovima , papagajima a u drugom-akva parku  sa  (kako mi se tada činilo ) svim ostalim turistima na ostrvu. Šalu na stranu, ovo je za mališane nezaboravan doživljaj, posebno u Loro parku gde vas kitovi zapljuskuju iz ogromnih bazena dok im aplaudirate (na ulasku možete uzeti kabanice!)…

Obavezno obidjite La Lagunu, grad iz 15. veka, nekada glavni grad, a danas obrazovni i kulturni centar Kanara.  Ovaj dragulj ostrva je zasluženo na  UNESCO-voj listi svetske baštine. Predahnite u nekoj od taverni gde ćete uz lokalne specijalitete, tapase i bokerones-grilovane sitne morske ribe, uživati u parohiijskoj atmosferi.. Popločana šarenom autentičnom keramikom, ručno ofarbani nameštaj i izbledele slike na zidovima..

Tenerife je verovatno jedno od poslednih rajskih ostrva, temperatura tokom godine ne pada ispod 20c, zovu ga ostrvom “večnog proleća” ili za mene pravo ime-ostrvo “večne sreće”.

 

Snežana Tomić 

Putovanja za dvoje

 

 

 

 

  

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.