Bali – ostrvo sa hiljadu bogova

Ocena:
4.0/5
od 9 čitalaca

Zvoni telefon oko 10 sati ujutru, nepoznat broj… Javljam se… Ne verujem, osvojila sam 2 povratne karte Qatar Airwaysa za bilo koju destinacjiju u svetu? Nemoguće, ne verujem u nagradne igre. Sve je to namešteno, sigurno je neka geška! I to bas JA da osvojim…ma nema šanse.

Sve mi je izgledalo nestvarno, pa cak i kada sam odabrala destinaciju, pa cak i kada sam se vratila, pa cak i sad…

Moram jos jednom da se zahvalim luksuznom časopisu Putovanja za dvoje i avio kompaniji Qatar Airways na ovom predivnom i neocekivanom iznenadjenju. Hvala najlepše.

Kompanija Qatar airways zaslužuje sve pohvale! Organizacija, usluga, profesionalizam je za bar  nivo iznad bilo koje druge avio kompanije čemu svedoči i nagrada za najboljeg avio prevoznika izabranog od strane putnika! Ja bih samo dodala da sam sad imala prvi put priliku da letim sa njima, i da na pitanje da li bih ponovo putovala sa kompanijom Qatar airwaysa moj odgovor bi bio Da i od sada ću isključivo i samo leteti sa njima ! Mislim da je dalje suvišno bilo šta reći.

Što se tiče aerodroma u Dohi, pa teško je naći reči da se opiše …. ako počnem sa fatastičan, fenomenalan, itd.  mogla bih do sutra da nabrajam…Ukratko mi smo imali najbržu konekciju za Bali u tom periodu (jul, kada je cik sezone i kada su letovi prebukirani) za 8 sati i ako kažem da nismo ni osetili, onda vam je sve jasno. Aerodrom u Dohi zaista ostavlja bez teksta.

Bali – ostrvo sa hiljadu bogova

Bali je jedno predivno ostrvo u Indoneziji, koje moze da ugodi svačijem ukusu, bilo da birate destinaciju samo za uživanje, bilo da ste avanturističkog duha, Bali prosto ne može da vam se ne dopadne. Glavni grad Balija je Denpasar, ujedno i mesto gde avion sleće, na aerodrom Ngurah Rai. Ono sto prvo primetite na Baliju je vegetacija, i to odmah tu, na samom aerodromu. Sve je nabujalo i živopisnih boja koje vas odamah podsećaju na to da se nalazite u tropima. Moram ovde da se zaustavim, da bih stavila malu napomenu. Moj savet je da unapred organizujete sebi prevoz do smeštaja. Googlajte malo, ima dosta "private driver-a" kojima mozete zakazati voznju a pored njih najsigurnija opcija bi bio Blue Bird Taxi, jedini provereni u smislu da neće pokušati da vas prevare. Mada, ko zna dobro da se cenka i vešt je u tome, mozda pogodi dobru cenu sa nekim od horde taksista koji naleću na vas, čim vas spaze na izlaznom terminalu. Moram da priznam da ja nisam imala herca za tako nešta, pa sam po preporuci angažovala Madea, našeg "private driver-a", sad slobodno mogu da kažem i prijatelja, koji nam je značio do neba. On je ujedno bio i nas vodič za neupćene i izvor svih informacija.

Na Balju smo odseli u mestu Nusa Dua, koje je poznato kao “turističko” zbog brojnih poznatih i luksuznih hotela (resorts). Ulice, trgovi koji vode prema rizortima su prave galerije umetničkih dela, skuptura sa fontanama i divnim cvetnim aranžmanima. Najbliža plaža nam je bila Nusa Dua beach sa dugom peščanom obalom sa sitnim peskom, i talasima koji je svakodnevno menjaju. Tu se možete podjednako i “brčakti” ali i oprobati u nekom od vodenih sportova,  iznajmiti jedrilicu, čamac za pecanje, ili se prepustiti masaži koja se nudi na svakom koraku. 

Pored Nusa Dua beach se nalazi Geger beach - naše omiljeno mesto na Baliju. To je zaista jedan mali raj. Vetrić koji stalno pirka pruža osećaj prijatnosti, dok zmajevi najrazličitijih oblika i boja lete iznad vas. Moram priznati da smo većinu dana proveli uživajući baš na “Gegeru”.

Što se tiče drugih mesta koja smo obilšli na ostrvu tu je svakako Padang Padang beach, Uluwatu hram i dva puta smo imali izlete na Ubud (gradić unutar ostrva), pošto nije moguće obići sve što vas interesuje u jednom danu, jer ima toliko mnogo sadržaja. 

Padang Padang beach je  smeštena u uvali. Do nje se silazi uskim stepenicama koje vode kroz stene. Padang Padang je idealna za surfere zbog velikih talasa koji u jednom trenutku mogu da preplave čitavu plažu. U periodu plime voda dolazi čak do terasa bungalova koji su napravljeni u stenama (sa božanstvenim pogledom na okean), i u tim trenutcima plaža praktično nestane. Inače, zaboravila sam da spomenem to da su na ovoj plaži snimane scene za film Eat Pray Love (Jedi Moli Voli)  sa Džulijom Roberts. I naravno, da ne zaboravim na ulazu vas dočekaju majmuni koje vrlo često možete sretati na Baliju (a najčešće oko hramova).

Hram Uluwatu smešten na liticama krečnjačkih stena, specifičan je po svom položaju i pogledu na okean od koga zastaje dah. U vreme kada sunce zalazi ovaj prizor neće nikoga ostaviti ravnodušnim, a svakog dana upravo u to vreme možete pogledati i Kečak dance.

Ostatak reportaže čitajte u novom broju magazina Putovanja za dvoje, uskoro na kioscima.

{end gallery}

Tekst i fotografije: Irena Miler 

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.