Njujork, grad koji diše

Ocena:
4.9/5
od 68 čitalaca

"U Americi si eeeej!" pomislih u sebi. Stojim na ulici i još ne shvatam situaciju u kojoj se nalazim. Oooh, Njujork. Konačno, moj dečiji san se ostvario. Sa još dve drugarice krećem da istražim taj grad o kojem cela planeta bruju, spremna da pojedem tu veliku jabuku. Sa sve dva velika kofera i ručnom torbom idem kroz ulice Njujorka i uživam u pogledu. Čak mi ni oni nisu smetali.

Nakon sitnog problema sa rezervacijom hotela Palsivanija u kom sam odsela, napokon krećem. Imala sam osećaj da osvajam svet. Nisam znala gde ću pre. Nisam znala koji deo grada prvo da osvojim. Ili da on mene osvoji. Šetala sam, i šetala...kad eto je: velika raskrsnica sveta ili popularnije Times square. Prelepi veliki trg gde možete videti crtane junake za čije slikanje morate da izdvojite minimum 5$, ali i nage devojke išarane bojama po telu. "Grozno", pomislih, "ali odlično za muške oči". Reklame na sve strane. Taj deo grada deluje svetlije nego po danu. I kao što to obično ide: let me take a selfie. Kao svaki turista slikala sam sve što sam stigla. Fotoaparat i kameru nisam ispuštala iz ruku.

Niste bili u Njujorku ako niste videli Kip slobode, i to za dzabe. Da, da. Ukrcate se na brod i uživate. Ukoliko neko želi da vidi Kip slobode izbliza postoji mogućnost da se ode skroz do ostrva za oko 18$. Ali dani su suviše kratki da bih vreme trošila na neki tamo kip, kad toliko toga još mogu da vidim. Odličan način da za kraće vreme vidite dosta toga i upoznate grad jesu oni otvoreni autobusi. Reših da uzmem kartu, i vidim ono što sigurno neću stići. Prođosmo pored nekog shopping centra i žena kaže da je jeftin. Žensko k'o žensko, siđoh na sledećoj stanici. Sreća pa kartu mogu da koristim ceo dan. Ona je takođe odlična da vas odveze od gornjeg do donjeg grada, ali ako ste kao ja, ići ćete peške. Nego, shoppiiiiing... Bagatela. Naravno ima i onih skupih stvari, ali u Njujorku isplati se nakupovati se garderobe. Ne samo garderobe, nego i kremica, sminke i sl. Na svakom koraku imate radnju sa suvenirima (doduše preskupu). I sve sija. Privlači da kupiš. Dok sam obilazila prodavnice, srela sam kolegu sa fakulteta. Nisam mogla da verujem da sam u tolikom gradu naišla na njega. Veliko pozitivno iznenađenje. Potvrdila mi se ona izreka 'mali je svet.' 

Nažalost puno je beskućnika. Tako je to, u Americi ili imaš ili nemaš. A ja sam i imala i nemala. Imala sam snage i volje da vidim sve, ali nisam imala vremena. Nisam imala vremena čak ni da jedem, pa sam jela usput. Neki giros za 7$. Nije loš. A kafa...mmm, kad se setim. Šteta što u Srbiji ne postoji Dunkin i Starbucks.

Umalo da zaboravim; Central park. Divan, ogroman, srce Njujorka. Mesto na kome su se snimali mnogi filmovi. Mesto na kome je kocka trave rešila da ipak pobegne iz sela i nastani se tu. O Njujorku bih mogla da pričam danima. Bruklinski most, preko 1000 muzeja, kineski grad.. Njujork diše! Taj grad ima dušu. Jedina stvar zbog koje se kajem jeste što nisam posetila Empire State Building, ali nešto moram da ostavim i za sledeći put, zar ne?! 

  Tekst i fotografije: Jovana Rajak

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.