Rovinj – ima neka tajna veza

Ocena:
4.4/5
od 31 čitalaca

U vazduhu se osećao dobro poznat i Jadranu tako svojstven miris mora i četinara, dok su sećanja polako navirala kada sam se posle pauze od skoro dve decenije približavala Rovinju, omiljenom letovalištu iz mladosti. Srce je jače zakucalo kada sam u daljini ugledala stare dobro poznate obrise gradića prepoznatljive crkve i crvenih krovova.

Rovinj, prelepi gradić na zapadnoj obali čudesno lepe Istre, burne istorije i prelepe sadašnjosti danas je jedan od najjačih turističkih središta Hrvatske. Najveći uticaj na grad su ostavili Mleci koji su najduže i vladali na ovom području ali je takođe prisutan uticaj Austrijanaca, Francuza i Austrougara.
 
Obilazak Rovinja najbolje je započeti u starogradskom jezgru, najčudesnijem i najinteresantnijem delu grada. Prvo što ne smete zaobići prilikom obilaska Rovinja je naravno njegov zaštitni znak – crkva Svete Eufemije ili za lokalne Rovinjeze Fuma. Uz crkvu se nalazi i zvonik visok 63 metara, građen kao pandan Venecijanskom na kome se nalazi i kip Svete Eufemije po kojem se navodno može prognozirati vreme. Ako je kip okrenut ka moru vreme će biti sunčano a ako je kip okrenut ka gradu – ništa od lepog vremena. Ukoliko u vama „čuči“ bar mali avanturista  preporučila bi vam da se popnete na terasu zvonika odakle „puca“ prelep pogled na grad i njegova ostrvca. Nemojte da vas obeshrabi pogled na uske i nejednake stepenice sa „klimavim“ gelenderom. I ako mislite da zvonik i nije puno visok, brzo ćete se demantovati. Uspon od 63 metra nije ni malo naivan ali kao što rekoh to ćete brzo zaboraviti kada budete nagrađeni prelepim pogledom sa vrha zvonika tik ispod velikih zvona. 


Od brda na kojem je smeštena crkva pa do Trga Maršala Tita – mestu okupljanja meštana ali i „furešta“, vode mnoštvo uličica a među njima i najživopisnija Grisija. Cela ulica je prepuna galerija čiji vas predmeti mame da ih pobliže pogledate. Naročito je atraktivna u avgustu kada se cela ulica pretvori u jednu veliku otvorenu slikarsku galeriju. Zapravo, ceo stari grad je prepun uskih, kamenih ulica sa skrivenim prolazima koje vas mogu odvesti do samog mora ili u nečije dvorište koje izgleda kao izložbeni prostor. 

Kada se umorite od obilaska ovog bisera Jadrana, ostaće vam dosta vremena da uživate u kupanju i sunčanju na nekim od mnogobrojnih plaža. Najpoznatije su plaže koje se nalaze u park šumi Zlatni rt (Punto Corrente) u kojoj se nalaze mnogobrojne skrivene i „otkrivene“ uvale kao i takvi drvoredi da imate utisak da ste negde u planini a ne na moru. Za svačiju dušu (i ukus) ponešto. 
 


Ako pak ne spadate u one koje vole da se izležavaju na plaži nego ste više aktivan tip, opet ste na pravom mestu. U nekadašnjem kamenolomu možete proveriti svoje „klajmberske“, sposobnosti a ako više volite vožnju biciklom, Rovinj ima pristojnu razgranatu mrežu staza.
Večeri i noći u Rovinju su takođe priča za sebe. Ako ste romantična duša možete uživati u nezaboravnim zalascima sunca i/ili sedeti na stenama kafića Valentino na obodu starog grada i uživati u prelepo osvetljenom podmorju a ako ste više ljubitelj masovnijih, bučnijih i veselijih događaja, u Rovinju se tokom celog leta organizuju razni kulturni događaji. Među njima je najpopularnija, najveselija i najlepša „Rovinjska noć“ fešta koja se već decenijama „odigrava“ krajem avgusta na ulicama starog grada uz pregršt istarskih gastronomskih specijaliteta i nezaobilazne malvazije sa sve višnjom na šlagu – veličastvenim vatrometom koji će vam, sigurna sam, ostati dugo u pamćenju. 
  


Verujem da ćete i vi uspostaviti sa Rovinjem neku vašu „tajnu vezu“. Ja jesam.

 


Tekst i fotografije: Jadranka Džepina

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.