Mali sveti raj – Luštica IV deo

Ocena:
5.0/5
od 1521 čitalaca

Luštica 2015. – priči nikad kraja Ne propuštam ni aktuelna dešavanja….Prethodna godina će se na Luštici još dugo da se pamti. Inspirisani i talentovani ljudi setili su se da turistima i širokom auditorijumu malo bliže predoče luštički način života.

Film – Igla ispod praga

Nagrađivani reditelj i scenarista Ivan Marinović upravo je završio snimanje filma „Igla ispod praga“ na Luštici u produkciji „Adriatic Western“ iz Herceg Novog i „EED production“ iz Beograda.
„Igla ispod praga“ je priča o seoskom svešteniku koji, nakon što se suprotstavi velikoj prodaji zemljišta, ulazi u sukob sa stanovnicima svoje parohije.
Film je inspirisan stvarnim događajima, anegdotama i ljudima sa Luštice. Uloge tumače renomirana glumačka imena u regionu poput Nikole Ristanovskog, Leona Lučeva, Bogdana Diklića, Ljube Bandovića, Jelisavete Seke Sablić, Dragana Dabovića, Dejana Đonovića i drugih...
Marinovićev scenario za ovaj film osvojio je krajem leta nagradu „Living pictures service“ na Cinelink marketu 20. Sarajevo filmskog festivala, kao i drugu nagradu na prestižnom internacionalnom takmičenju „Jerusalem Film Laba“, pod pokroviteljstvom Izraelskog filmskog fonda i filmske škole Sema Špigela.
Imala sam izuzetnu čast da porazgovaram s rediteljem “Igle ispod praga”, koji mi je otkrio da je njegova ambicija da otvori prozor koji će prikazati ovaj filmski neistražen deo Mediterana i da mu je želja da autentičnost luštičkog i bokeljskog duha i mentaliteta prikaže na najbolji način.

Ivane, da li biste za naš časopis otkrili – Da li će ovaj prozor otvoriti još mnogo prozora?

Ivan: Rečenica koju citiraš je izgovorena u kontekstu toga da se niko nije bavio narativnim bogatstvom koje posjeduje ne samo Luštica, već i čitava Boka. Pogotovo kada je film u pitanju. Luštica posjeduje izuzetnu lokalnu mitologiju, jako uzbudljivu i egzotičnu, kroz koju se provlače putujući motivi i elementi legendi sa čitavog Mediterana. Ja se u filmu koji smo snimili tek ovlaš bavim nekim od tih motiva. A figurativno govoreći o prozorima – jednom ako se publika, što lokalna, što svjetska, zainteresuje za naše filmove, moglo bi se očekivati da bude podsticaja za dalje stvaralaštvo, i da se omogući o veći kvalitet produkcija.

Hvala puno gospodinu Marinoviću na izdvojenom vremenu za naš časopis. Dokaz da je Luštica mesto vredno posećivanja je i ovaj film za koji sam sigurna da će biti svetski priznat.

Zavirite u potpuno drugu planetu od one na koju ste navikli i posetite LUŠTICU!!!  Svakome ko se zadesi u ovom kraju toplo preporučujem da poseti poluostrvo Lušticu, to blagorodno i čudesno mesto koje sa pravom nosi epitet „MALA SVETA GORA“. A za zaljubljenike u mediteransku kuhinju i romatnične trenutke Luštica je idealno mesto.

Tekst i fotografije: Viktorija Samardžić


Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.