Krit, kolevka evropske civilizacije

Ocena:
4.0/5
od 18 čitalaca

Ništa ne može rasplamsati ljudsku maštu kao što to može grčki mit. On nas i danas, hiljadama godina kasnije, navodi da razmišljamo o nečem davnom, mističnom, divljem, a ipak ljudskom. Još nije potpuno jasno šta se postiže mitom: da li bogovi postaju bliži ljudima, ili pak ljudi bogovima.

Krit je mesto gde je Reja donela na svet Zevsa, vrhovnog boga, oca bogova i ljudi. Zevs iz ljubavi sa Evropom dobija sina(kasnije kralja) Minoja, po kome cela civilizacija dobija ime. Krit je ostrvo sa možda najbogatijom istorijom u Evropi, ostrvo koje pleni svojom lepotom i tradicijom. Smešten na Mediteranu, kao najjužnija tačka Evrope, oduvek je bio tačka koja spaja Evropu  i  Afriku. Upravo taj položaj mu je doneo burnu prošlost, a nama zaljubljenicima u Mediteran, jedinstvenu priliku da se bar na trenutak vratimo u prošlost i osetimo duh antike. Prostire se na 8.331,231 km²  i najvece je grčko ostrvo, a peto najveće na Mediteranu. 


Krit sam posetio u julu,moram priznati moje očekivanja su bila velika.Odsedam prvo u Hanji, jer su me prijatelji uputili da su u toj oblasti najlepše plaže na ostrvu. Hanja je zaista lep  grad u kome se ukrštaju venecijanska i turska arhitektura, što daje odredjen šarm ovom mediteranskom mestu. Uske ulice u starom delu grada, sa bezbroj prodavnica i prelepih restorana, prosto pozivaju da nemate plan i da se izgubite u tom lavirintu (ne bojte se, neće vas sačekati Minotaur).  Najpre  se odlučujem za posetu  Elafonisiju,  plaža koja se nalazi na zapadnom delu Krita na nekih 75 km od Hanje. Plaža je velika sa sitnim rozikastim peskom, nalazi se na Libijskom moru sa pogledom na Afriku, koji se gubi negde u daljini. Voda je ovde za koji stepen niža od Egeja i pošto stalno duva vetar idealna je za kajt surfing. Jedna od neverovatnih prednosti Krita je što za jedan dan možete da se okupate na tri mora. Nakon Elafonisija krećem ka plaži  Balos koja se nalazi na Sredozemnom moru, i dok se autom jedva vozim po zemljanom putu, prate me divokoze (kri kri),koje deluju kao akrobate dok skakuću po strmim liticama.

Stižem na Balos i zatičem neverovatan ambijent, osećam se kao da sam promenio kontinent, tirkizno plava voda i beli pesak neodoljivo liče na neko karipsko ostrvce.

Nakon kupanja i filmskog zalaska sunca, vracam se u Hanju da isprobam domaće specijalitete i Kritska vina, koja ovih godina postaju sve poznatija na evropskom tržištu.

Dok polako napuštam oblast Hanje i idem prema glavnom gradu Irakliu, ispraćaju me ispreplitani mirisi maslinjaka i stabala narandzi. Ulazim u oblast Retimno i posećujem istoimeni grad, koji dosta podseća na Hanju, ali je malo manji. Obilazim tvrdjavu, koja je ostala da svedoči o odbrani od osvajaca, pijem kafu u luci  dok gledam odlicnu repliku gusarskog broda koji mami pažnju turista.

Vreme je za brzo kupanje na velikoj gradskoj plaži, pa posle ručka  nastavljam put  dalje ka Irakliu. Konačno stižem u Iraklio i pravac Knosos. Knosos je arheološki lokalitet na par kilometara od Iraklia, bio  je ceremonijalna i politička prestonca minojske civilizacije.  Arheoloska iskopavanja ovog lokaliteta počinju 1900. godine pod vodjstovom Artura Evansa, a tokom istraživanja koje je trajalo dobrih 30 godina  otkrivaju se, izmedju ostalih neverovatnih stvari, i dva pisma linearno A i linerarno B. No da ne otkrivam previše detalja o ovom lokalitetu, jer će oni koji su zainteresovani za ovu temu svakako pronaći način da dođu do zanimljivih informacija. 

Vreme je za kraći odmor od kritskog sunca koje ponekad zna da bude nemilosrdno i za kasniji večernji obilazak grada. Iraklio zaista liči na prestonicu, što  po veličini (250 000 stanovnika), što po sadražjima i atmosferi koja vlada na ulicama. Noćni klubovi , barovi, restorani puni su turista sa svih strana sveta, pa se čini da tokom sezone grad uopšte ne spava. U mnogobrojnim ponudama lokalnih agencija pronaći ćete ponude za krstarenje Kikladima, ronjenje, paraglajding, pešačenje kroz klisuru Samarija i druge brojne avanture. Spisak stvari koje treba videti i iskusiti sam, zaista, probao da skratim, jer ih je nemoguće opisati u ovako kratkom putopisu. Uostalom, ni Krit se ne moze videti od jednom, morate da mu se vratite nekoliko puta, a  onda kada taman pomislite da ste sve videli, naći će način da vas iznenadi. Krit je ostrvo koje ima sve od prelepih plaža do planinskih vrhova, od bogate istorije do urbane prestonice, magično mesto na prelepom Mediteranu. Na vama je da ga posetite i doživite jedno prelepo iskustvo.

Tekst i fotografije: Nenad Ercegovac

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.