Wildwood, divlja šuma- bez šume

Ocena:
4.9/5
od 71 čitalaca

Amerika, zemlja velika, i u njoj nadomak okeana mali turistički gradić, Wildwood. Ako naziv grada prevedemo na srpski, značenje bi bilo: divlja šuma. A šume nigde. Posebno ne divlje. U ovom gradu pravu "divljinu" predstavlja zabavni park Morey’s piers. I ljudi. Amerikanci, Portorikanci, Mekasikanci, crnici i mnoge druge nacije.

U Wildwood sam stigla negde u maju i prva pomisao nakon sto sam autom prosla kroz ovaj gradić bila je: 'wooow'. Ogromna prelepa plaža, koja je 2008. godine izabrana za najlepšu plažu u Nju Džersiju me je ostavila bez daha. Na moju žalost, vreme je za mene bilo previše hladno i na plaži sam bila svega 10ak puta za 4 meseca. Bez obzira da li sam se kupala ili ne, svaki slobodan trenutak provodila sam na plaži, uz prijatelje i kafu, pa bi se moglo reći da je to bio moj mentalni odmor. Takođe, na plaži se održavaju mnogi sportski događaji, takmičenja automobila i sl. Svaki petak ispaljuje se vatromet, a pogled je fenomenalan.

Odmah na obali, nalazila su se 2 akvaparka i 3 zabavna parka. Bilo je tu zabave za mališane, ali i zabave za onu "veliku decu" koji su vrištali što od straha, što od uzbuđenja na onim ekstremnim vožnjama. Ako imate slabo srce, ne idite na iste. Posle jednog od mnogobrojnih rolerkostera dva dana nisam mogla da se oporavim. Što, naravno, ne znači da mi nije bilo uzbudljivo. 

Cenar ovog grada jeste tkz. Broadwalk. Nebrojeno puno prodavnica, igraonica, sladoledžija, restorana brze hrane i naravno moj omiljeni taco joint. Cene variraju od restorana do restorana, u nekima je prejeftina hrana, u nekima je preskupa (ukoliko uporedimo sa Srbijom) tako da sam ja za 2$ (oko 180 dinara) dobila prazan hamburger veličine dlana, ali možete naći i sendvič za 20$ (oko 1800 dinara). Srpska hrano, nigde te nema! Mada generalno mislim da je tako svuda u Americi. Ili bar u mestima koje sam ja obišla. Pored ovoga, može se naći i pica za 2 do 5, 6 $, pileća krilca i pomfrit za 10$ i sl. Zanimljiva stvar je što niko od njih ne jede picu sa kečapom, pa su me čudno posmatrali dok sam je ja sa uživanjem jela, kao i što na kaprićozu ne stavljaju salamu. Još jedna zanimljiva stvar jeste buffet-jedite koliko možete. Za smešne pare. 8$ doručak, 14$ ručak/večera.        

Ujutru se na broadwalku mogu videti biciklisti, šetaci, radnici koji polako otvaraju prodavnice, zabavni parkovi, kao i čuveni vozić koji prevozi ljude sa jednog na drugi kraj broadwalka. Poznata pesma 'Wildwood days' koja se pušta nekoliko puta na dan nosi pozitivno raspoloženje. Ukoliko ste gladni, ne jedite šetajuci broadwalkom inače vaš obrok nećete pojesti vi, nego ptice. Da, da, dobro ste pročitali, ptice. I to galebovi. Kada ugledaju hranu, lete polako ka vama. Jedna vam stane na glavu i doziva druge ptice sve dok ne bacite hranu na zemlju. Pola jedete, pola pticama dajete.

Pored raznih letnjih drangulija, mogu se videti i oni zimski, tatto majstori, frizeri ali i prodavanica sa neverovatnim američkim desertima. Za razliku od hamburgera, za ovo mi nije bilo žao dati ni 10$ za parče. Ukoliko ne znate koji kolač da kupite, možete da probate svaki i na taj način odlučite.  

Što se izlazaka tiče, u Wildwoodu i nije neki ekstra provod. U jednoj od diskoteka (čitaj: jedinoj) svaki dan je 'nečije' veče. Npr: ponedeljak-evropsko veče, utorak-bugarsko veče i td. Ulaz se plaća, muzika se slabo čuje... Diskoteka je na dva sprata, dole polu-prazno, gore stoje jedni na drugima. Osim ove, postoji još par u koje idu 'odabrani' tipa Meksikanci.
Ono što moram da pohvalim je, svakako, kafa. Budući da sam kafoholičarka u početku mi je nedostajala naša srpska kafa, ali vrlo brzo sam joj našla zamenu. Ispravka, tri zamene. Ne mogu da se odlučim koja je od njih bolja.

Konačno, ovaj gradić vredi posetiti. Sa tek nešto više od 5000 stanovnika, prava je turistička atrakcija, posebno idealna za porodice. Veliki tržni centar je od ovog grada nešto manje od 20 minuta, a na samo sat vremena je i glavni grad Nju Džersija, svima dobro poznat Atlantik siti, kao i četiri sata udaljen Njujork, a u okolini se nalaze i Vašington i Filadelfija. Ono što ovaj grad još nudi jeste i gledanje delfina, obilazak grada vazdušnim putem odnosno helikopterom, surfovanje, i mnoge druge stvari. Ukoliko se odlučite da ga obiđete, moj savet jeste da vam moto bude: ‘Meni je draža opasna sloboda, nego mirno i sigurno ropstvo.’. jer jedino ćete tako doživeti pravu čar i upustiti se u avanturu zvanu Wildwood.  

Tekst i fotografije: Jovana Rajak

                                         

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.