Mali sveti raj – Luštica III deo

Ocena:
5.0/5
od 1513 čitalaca

Nastavljamo obilazak duge obale i stižemo do uvale Dobreč.

Prva kabina za pušenje u Crnoj Gori

Dobreč se nalazi na poluostrvu Luštica, u uvali, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv. Izuzetan mir i mikroklima, koju stvara mediteranska vegetacija, uticali su na ime uvale, ali i na određenu izolovanost Dobreča.
Tu se nalazi i prva kabina za pušenje u Crnoj Gori. Dobreč nema pristupa sa kopnene strane. Znači da je zaleđe netaknuto i nezagađeno. Sve na plaži je građeno od kamena i drveta.


Primamljivi jelovnik Dobreča

Specifičnost koja izdvaja Dobreč je u tome što ima pravi morski primamljivi jelovnik. U tom jelovniku možete naći sveže žive morske ježeve, živa morska jaja, supu od morskog kamena, i nešto potpuno novo, „montenegro šark“ supu, koja se pravi od peraja morskih pasa. Plaža Dobreč je nosilac plave zastavice, priznanja svetska organizacije – FEE (Fondacija za ekološku edukaciju).
Luštica iako na slici mala, poseduje još mnogo delova i uvala.

Malo ribarsko naselje sa bungalovima – Rose

Četvrta po redu avantura na koju vas vodim je malo ribarsko naselje Rose. Nalazi se na samom ulazu u Bokokotorski zaliv s pogledom na Herceg Novi. Mestom dominira stara austrougarska tvrđava u kojoj je danas smešten najlepši ronilački centar na južnom Jadranu. Ekskluzivni restoran koji se nalazi u sklopu tvrđave ima bogat izbor jela nacionalne kuhinje. Zanimljivost kod ove tvrđjave je i ta da je po njenom obodu raspoređeno 15 komfornih bungalova sa 50 postelja. Bungalovi su idealno uklopljeni u ambijent tvrđave, tako da je stvorena izuzetno atraktivna celina koja gostima pruža potpuni ugođaj. Rose (centar) zvanično radi od 01. maja do 31.oktobra, ali po potrebi i van sezone.

Luštički pršut na Rosama

Ponuda restorana, u kojoj se nalaze nacionalna kuhinja, riblji specijaliteti i plodovi mora, kao i čuveni luštički pršut, proizveden u vlastitoj sušari, i luštički sir iz ulja, nijednog poštovaoca dobrog zalogaja neće ostaviti ravnodušnim. Iz iskustva znam da je luštički sir iz ulja fenomenalan (obavezno probajte). Plaža je peščana i kamenita sa izvanrednim prirodnim zaleđem.

Najstarije naselje u Bokokotorskom zalivu

Rose je, pre nego što su postale rezervoar dragih uspomena za one koji su ovde pronašli svoj letnji mir, oblikovala istorija. Smatraju ih najstarijim naseljem u Bokokotorskom zalivu, u kome su se strane i domaće lađe snabdevale hranom i ostalim potrepštinama. Tu su se sklanjali čamci i barke od nevremena, a do 1851. naselje je imalo ulogu lučke uprave.

„Hotel“ iz serije „Ranjeni orao“

Još jedna interesantna stvar je da je na Rosama, u kući jedne meštanke, 2007. godine snimana serija „Ranjeni orao“.
Kuća je predstavljala hotel „Jadran“, a neke sobe na gornjim spratovima, kroz autentičan nameštaj i rekvizite na zidovima, čuvaju duh pretprošlog i prošlog veka.

Mirišta – modrozelena uvala

Mirišta je prelepa mala šljunkovita plaža smeštena u uvalici između Žanjica i rta Arza. Uvalu krasi moderno kupalište Masline, kombinovano od betonskih platoa i peščanih pasaža. Plaža se stepenasto izdvaja iz guste šume maslinjaka i s morem čini jedinstvo kakvo samo priroda može da stvori. Plaža Mirišta se smatra jednom od najčistijih na Jadranu. U kafe-restoranu na kupalištu možete uživati u specijalitetima ovog podneblja.
Jelovnik je baziran na sveže ulovljenoj ribi i morskim plodovima.

Najlepša plaža Jadrana – Plavi horizonti

Plavi horizonti su nezaboravna, prepoznatljiva i jedinstvena plaža u dnu uvale Pržno, koja se smatra jednom od najljepših na ovom delu poluostrva Luštice. Nalaze se na otvorenom moru, uz istoimeni hotel sa sitnim (radioaktivnim, lekovitim) peskom. Posebnu vrednost plaže čine maslinjaci i borova šuma u čijoj hladovini uživaju brojni kupači. Ova plaža će na vas ostaviti jak utisak i po tome što se veoma razlikuje od drugih. Plitko dno pruža se daleko u more pa je pogodno za decu i neplivače. Pored plitkog dna i sitnog peska, takođe treba napomenuti da je na ovoj plaži drugačija boja vode, pogotovo leti, kada cvetaju alge, boja mora bude svetlozelena. Duga je 350 m, ali je i nezaboravna, jer isijava neku posebnu čar i lepotu.

Oblatno

Oblatno sam takođe posetila i mnogo mi se dopalo zbog toga što je malo, ljupko i slatko mestašce. Plaža je dužine 150 m. Zaleđe je šumovito i netaknuto gradnjom, što mestu daje posebnu vrednost. Mala uvala i plaža smešteni su na levoj strani poluostrva Luštica, 2 km od Radovića.

Tekst i fotografije: Viktorija Samardžić

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.