Moskva-u srcu i sećanju zauvek

Ocena:
2.8/5
od 12 čitalaca

Grad koji mora da se nadje na vašoj listu Putovanja je Moskva. Avionom iz Beograda slećete na aerodrom Šeremetijevo, pravac metro i crvenom linijom dolazite u centar Moskve. Ovaj privredni, kulturološki, naučni centar Rusije broji više od 12 miliona stanovnika. Kada na to dodate broj turista koji se u ovu lepoticu Istočne Evrope, svakodnevno sliva, jasno je da svoju posetu morate detaljno da isplanirate.

Topla preporuka je da koristite sve mogućnosti gradskog prevoza, za oko 2 rublje koristite metro sve dok iz njega ne izadjete, znači možete se voziti sa jednog kraja grada na drugi. Inače je opremljen i uredjen kao najbolja galerija slika.

Ulicom Varvarka, prva ulica kojom se ulazilo i izlazilo iz Moskve, stižete na Crveni Trg. Posetite crkvu Vasilija Blaženog, Kazanski hram, Lenjinov mauzolej. Prošetajte Kremljovskim parkom gde gori večna vatra i stoji straža Ruskih vojnika, u čast žrtvama iz II svetskog rata, i sigurno ćete naići na policajce na konjima. Obilazak Kremljevskom muzeja je obavezan, kao i crkve čije su kupole optočene zlatom. Kada se nadjete ispred crkve, bacite pogled levo na dvorac u kom odseda predsednik. Iz Kremlja se pruža divan pogled na reku, most ljubavi, spomenik Petru Velikom i Hram Hrista Spasitelja, jedinstven po svojoj lepoti. Specifičnost Hrama je što se u dvorištu nalazi i obnovljen stari drveni hram, naime boljševici su ga srušili jer je u njemu patrijarh Moskovski pričestio carsku vojsku. Preko puta Hrama je Puškinov muzej, i sada šetnjom Gogoljevim bulevarom idite do ulice Stari Arbat, ili kao Rusi kažu ulica Podarki. Ovde možete kupiti suvenire i sve one sitnice koje će Vas i kod kuće podsećati na ovaj prelepi grad.

Pravo je vreme za predah u nekom od mnogobrojnih kafića, ali budite spremni da za jednu nes kafu izdojite novca kao za dve beogradske. Obavezno poručite medovaču, kombinaciju vina i meda, autentično rusko piće.  Rusi su inače jako ljubazni i predusretljivi.

Šetnjom nazad do Crvenog trga ćete naići na ulične svirače u autentičnoj ruskoj nošnji. Na Trgu posetite Muzej voštanih figura i Boljšoj teatar. Za obožavoce shopping-a, tržni centar Gum je pravo mesto.

A sada na dva mesta za koje Rusi kažu da ko ih nije posetio, kao da nije bio u Moskvi. Prvo je Vrdjava gora, nacionalni park u kome se nalazi Moskovski univerzitet. Možda ćete naići i na mladence, jer većina njih upravo na ovom mestu pravi svoje prve mladenačke fotografije. Pravi je trenutak za šetnju obalom reke i okrepljenje svežim vazduhom. Drugo mesto je Poklonaja gora do koje stižete autobusom sa Crvenog trga.

Moskva ima tri prstena, a u drugom se nalazi Moskovski zoološki vrt. Prostranstvo puno flore i faune, gde bih kao posebnost  istakla morske lavove. Stvarno su me očarali. Predahnite pored jezera u srcu Zoovrta uz kaficu za poneti.

Večernje uživanje u Moskvi započnite vožnjom brodom oko grada, i izbliza ćete videti prelepe fontane i spomenik Petru Velikom. Provedite bar jednu noć u centru grada da bi ste u ovoj metropoli uživali i pod noćnim svetlima.

Moskvu je najbolje posetiti u proleće.

*tekst je napisala dama koja se u zrelim godinama zaljubila u ovaj grad*

 

Slobodanka Petrović 

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.