Skijatos - ostrvo za one koji znaju da uživaju

Ocena:
4.1/5
od 14 čitalaca

Kada pitate Grke koje im je omiljeno mesto za odmor, verovatno će vam reći - Skijatos. Zašto baš Skijatos? Odgovor na ovo pitanje bi sami morali potražiti jer svaka priča o zlaćanom pesku, povetarcu, borovoj šumi i drevnim manastirima tu je samo da vam zagolica maštu a Skijatos je ostrvo koje će vas, sigurna sam, začarati svojom lepotom, prelepim plažama i ljubaznim domaćinima tako da ćete mu se sigurno, baš kao i ja, stalno vraćati.

 Riznica plaža

Skijatos, najpoznatije, najmanje i najposećenije ostrvo pripada pored Skopelosa, Alonisosa i Skirosa ostrvskoj grupi – Severni Sporadi a svi zajedno grčkoj oblasti Magneziji. Ime je dobio po grčkoj reči za senku ("skia") a dato mu je zbog bujnih šuma koje prave senku. Plaže su glavni „krivac“ za veliki broj turista koji dolaze na Skijatos. Možete birati između više od 60 plaža i sigurno sam da ćete pronaći bar jednu koja će biti po vašem ukusu. Po mnogima, jedna od lepših ostrvskih plaža je Lalarija koja se nalazi na severu ostrva i kojoj se može pristupiti samo vodenim putem. Zbog stalne izloženosti jakim vetrovima prepoznatljiva je po robusnim stenama i nestvarnoj tirkiznoj boji mora. Prvo šta ćete videti kada joj se približite je "Tripia Petra", prirodna trijumfalna kapija koju zovu i "probušen kamen". Ovo je ujedno i jedna od najslikanijih plaža ostrva i neizbežna je na skoro svakoj ostrvskoj razglednici. Još jedna nezaobilazna plaža na severu je Kastro koja svoju popularnost duguje činjenici da je istoimena naseobina bila srednjovekovna prestonica Skijatosa od koje su do današnjih dana ostale samo delići zidina, ruine citadele i top. Verujem da nećete zažaliti zbog 15-tak minuta šetnje (ponesite samo odgovarajuću obuću) uz brdo po vrelom suncu jer kada izbijete na vrh bićete nagrađeni pogledom koji oduzima dah. Sa druge, zapadne strane, kao biseri u ogrlici se nižu "zlatne" plaže Skijatosa - mala i "obična" Kehrija kao i Aselinos, dok se južnije prostiru Agistros, Elias i Mandraki, omiljene plaže lokalnog stanovništva. Elias je plaža sa visokim peskovitim dinama, gde možete da nađete mir i u špicu sezone, kao i talase ako je vetrovito. Mandraki je takođe peskovita plaža, karakteristična po crvenim stenama. Ovu plažu još zovu Kserksov zaliv po persijskom kralju Kserksu koji se ovde usidrio za vreme 4. Persijskog rata pre Hrista. Južnije od njih pozicionirana je Krifi Amos i moji favoriti Agia Eleni i Banana, sa prelepim zalascima Sunca. Odmah do Banane je i "mala" Banana rezervisana za nudiste. Tu je još i Abelakia i neizostavna "šišarka", plaža Kukunaries proglašena za najlepšu plažu Mediterana 2003. godine a definitivno je (bez preterivanja) i jedna od najlepših na svetu. Ako ste nostalgičari za dalmatinskim plažama onda ste na pravom mestu. Plaža je duga 2 km i prekrivena je gustom borovom šumom koja odvaja more od slatkovodnog Strofilijas jezera jedne od tri biotopa u Grčkoj. Kukunarijes je inače i poslednja stanica redovne ostrvske linije koja saobraća iz grada Skijatosa jugoistočnom stranom ostrva.

Za razliku od plaža severo-zapadne obale Skijatosa, do kojih možete doći što vodenim, što automobilskim (motornim) prevozom, plaže jugoistočne obale su odlično povezane sa već pomenutim „gradskim“ prevozom. Početna stanica je u luci grada Skijatosa a zadnja na Kukunarijesu, njegovoj najlepšoj plaži. Označene su sa brojevima (uz nazive mesta) radi lakšeg sporazumevanja domaćih simpatičnih konduktera i turista kojih ima sa svih strana zemljine kugle. Pomenuću samo neke, a vama  ostavljam da ih istražite. Prva na koju nailazite po napuštanju grada Skijatosa je Megali Amos, koja se smatra gradskom plažom. Nadalje se nailazi na Vasilias, Ahladies a put vas dalje vodi do poluostrva Kanapica gde su locirane nekoliko plaža: Tzaneria, Kanapica i Kucuri, izolovana plaža na samom vrhu poluostrva do koje se mora najduže pešačiti kao i čuveni Vromolimnos, „nakrcana“ plaža sa plitkom vodom na kojoj su česte žurke. Odmah posle Vromolimnosa se nalazi Kolios, plaža dobro zaštićena od vetra na kojoj Sunce kasno zalazi. Sledi velika peskovita plaža Agia Paraskevi sa istoimenom crkvicom u zaleđu i jednim od najpoznatijih hotela „Skiathos Princess“. Još jedno mesto sa plažom vredno spomena je Trulos, koji predstavlja jednu od glavnih turističkih oblasti ostrva. Spomenula bih još Maratu, plažu na čijem kraju, na uzvišenju je lociran verovatno najstariji, ali ništa manje luksuzan hotel „Skiathos Palace“ sa svojim zaista lepim položajem. Kako je poslednja autobuska stanica „gradskog“ prevoza, Kukunarijes, najlepša plaža Skijatosa, a i šire, ja bih sa njom završila svoj pregled zlatnih plaža ovog ostrva.

Zanimljivost:
60-tih godina prošlog veka čuveni Bitlsi su posetili Grčku i bili toliko oduševljeni njome da su čak hteli i kupiti Tsougriu, ostrvce naspram Skijatosa. Priča se čak da su svoju pesmu "Octopus's Garden" napisali prilikom svog boravka ostrvu.

Iako su plaže glavni adut ovog ostrva, ako vam dosadi izležavanje na njima imate sasvim dovoljno „materijala“ na koje možete „potrošiti“ svoje vreme. U samom gradu obiđite rodnu kuću Aleksandrosa Papadijamantisa (1851-1911), čuvenog grčkog pisca. Kuću je sagradio njegov deda a 1974. godine ju je kupilo grčko ministarstvo kulture. U kući se nalaze mnogi predmeti koji su pripadali ovom piscu. Aleksandros Papadijamantis se nakon godina  provedenih van Skijatosa, vratio pred sam kraj života na ostrvo gde je 1911. godine i umro od upale pluća. Kuća se nalazi 100 metara od luke na samom početku glavne ulice koja nosi piščevo ime. Druga znamenitost u gradu je poluostrvo Burci koji deli luku na njen stari i novi deo. Na samom početku, možete videti statuu posvećenu Aleksandrosu Papadijamantisu. Na Burciju možete pronaći ruševine tvrđave osnovane 1207. godine od braće Ghisi, venecijanskih trgovaca. Celo poluostrvo je opasano zidinama a levo i desno od ulaza se nalaze dve kule. Tvrđava je uništena 1660. godine za vreme ponovne okupacije ostrva od strane Venecije. 1906. godine izgrađena je škola koja je posle transformisana u kulturni centar, gde se tokom cele godine održavaju razni muzički događaji i fotografske izložbe. 

Crkve i manastiri

U samom gradu, iznad stare luke, nalazi se crkva Tri jerarha u kojoj se čuva originalna ikona Bogorodice dok se njena kopija nalazi u manastiru Panagia Kunistra. Iz manastira svakog 21. novembra kreće procesija u čast Bogorodice koja je i zaštitnica celog ostrva. Do manastira se može doći „idući“ glavnim putem od grada do Trulosa gde se skreće desno i nastavlja putem nekih 4 km. Još jedan manastir zaslužuje pažnju. To je manastir Evangelistrija koji se nalazi severno od grada Skijatosa u prelepom okruženju. Osnovan je za vreme vizantijskog perioda (1790.-1860.godine) a poznat je po ikonama i rezbarenom drvenom ikonostasu. Manastir ima veliki istorijski značaj jer je tu, 1807. godine prvi put podignuta grčka zastava. Svakog 15.avgusta na praznik Velika Gospojina tu se održava ceremonija blagovesti Device Marije.

Zanimljivost:
Današnja Grčka zastava je dizajnirana i podignuta na Skijatosu 1807. godine u Blagoveštanskom manastiru (manastir Evangelistrija). Grčka zastava se zove „gallanolefki“ što znači plavo i belo. Krst simboliše veru, dok je po grčkom verovanju, plava boja sretna i štiti od zala a bela boja – boja slobode.

Pored ovih „kopnenih“ izleta, možete napraviti i jedan „vodeni“ do susednih ostrva, Skopelosa i Alonisosa. Izlet pored kupanja obuhvata i obilazak glavnih mesta Skopelosa i Patitirija i prvi grčki „morski“ nacionalni park u kojem se nalazi utočište za oko 50-tak jedinki zaštićene vrste mediteranske foke „monachus-monachus“. U vodama ovog parka, skoro neizostavno ćete videti čitava jata delfina čija igra će vam sigurno izmamiti osmeh. Kako je Skopelos verovatno i najlepši grad u Egejskom delu Grčke, ovaj izlet će vam samo pomoći da steknete utisak o njegovoj lepoti i da vas „zarazi“ da neko naredno letovanje posvetite samo njemu.

Svetski „posetioci“

Skijatos je definitivno svetska destinacija i neretko se mogu sresti poznate „face“. U septembru 2007. godine se na Skopelosu i Skijatosu, snimao film „Mamma Mia“ (sada je već aktualen nastavak ovog filma koji se snimao na hrvatskom Visu), mjuzikl inspirisan tekstovima i muzikom švedskog benda "ABBA", sa impresivnom glumačkom ekipom među kojima su i Pierce Brosnan, Meryl Streep, Colin Firth. Premijera ovog filma je bila u julu 2008. Inače na Skijatosu se već par godina može “naleteti” na Goldie Hawn, jednu sasvim “normalnu” i prijatnu ženu koja je raspoložena da se slika sa svima koji to od nje traže, njenog životnog saputnika Kurta Russella, dok su zvezde kao Sylvester Stallone, Giorgio Armani i arapski šeici, čije se ogromne jahte mogu videti u staroj luci, ostali “nevidljivi”.
Završila bi sa Darelovim opisom Skijatosa: “Ovde voda, čempresi i hladovina ponovo pružaju osećaj punoće i mira. Njegove zaslepljujuće bele kuće, sagrađene kao od kocki šećera, njegov lavirint osmehnutih crkava…” a vama ostavljam da se uverite u istinitost njegovih reči.

Tekst i fotografije: Jadranka Džepina 


Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.