Mali sveti raj – Luštica II deo

Ocena:
5.0/5
od 1518 čitalaca

O Luštičkim morskim čarolijama najbolje svedoči legenda o stvaranju sveta po kojoj je Bog stvorio svet za sedam dana. Za šest dana je napravio sve na zemlji, a ceo sedmi dan je utrošio da napravi božanstveni fjord planete – Boku Kotorsku i čoveku dao raj na zemlji.

Stvarajući prelepe uvale, ostrvca, špilje, kamene hridi i rtove, koje danas predstavljaju najveće atrakcije netaknute prirode Crne Gore, stanovnici „Neveste Jadrana“, kako je ovaj zaliv nazvan, ponosno ističu da je bar polovinu tog dana potrošio na ovo poluostrvo. Luštica poseduje veliki broj plaža i izletišta koja budu prepuna mnogobrojinim turistima iz skoro celog sveta.
Čak pet plaža sa plavom zastavicom se pruža razudjenom obalom: „Porto“, Žanjic; „CubaLibre“, Žanjic; „Stevuzo“, uvala Dobreč; „Almara Beach“, Oblatno; „Plavi Horizonti“, Pržno.
Sve ove plaže turistima omogućavaju prijatne i uzbudljive trenutke i svaka plaža se totalno stopila sa ambijentom i okruženjem.

Žanjice – kamen veličine šake

Turistička atrakcija izletište Žanjice, poznato po velikim kamenjima (veličine ljudske šake), a ujedno i najveće na Luštici, nalazi se na 3,8 nautičkih milja od Herceg Novog. Poseduje veliku plažu koja je sa druge strane okružena rajskim maslinjacima i ostalim niskim rastinjem specifičnim za ovo područje poluostrva Luštice. Morska voda na izletištu je A kategorije, a tome doprinosi otvorenost plaže prema Jadranskom moru. Do Žanjica se može stići i kopnom, ali je „morski put“ mnogo interesantniji.
Kako su Žanjice omiljeno izletište, u toku leta postoji veliki broj izletničkih brodića, koji se kreću na svakih desetak minuta, a i privatnih barki koje iz Herceg Novog prevoze turiste do ove široke plaže.
Na Žanjicama možete pronaći i ronilački kamp koji nudi profesionalne usluge za uspešno usavršavanje ove veštine.

Pored brodića, plaže i kampova, ovo najveće turističko izletište je čuveno i po mediteransko-kontinentalnoj kuhinji. Izletište poseduje tri restorana i dva kafića.U okviru jadranskog parka „Porto Žanjic“ nalazi se i restoran „Porto Žanjic“ koji se nalazi uz samu obalu i može da ugosti, zajedno sa kafanom, do 200 gostiju. Drugi prepoznatljiv restoran i ujedno plažni bar „Cuba Libre“, na kome vam je zagarantovan vrhunski provod, kako preko dana tako i noću. „Cuba Libre“ je odnedavno proširen i s otvorenim plažnim šankom, akva-park (čuvanje dece), škola plivanja, animatori... U sklopu restorana se nalazi i plažni pojas dužine 120 metara sa ležaljkama i suncobranima, tuš, spasioci, pedaline, sandoline, organizovan lov na sabljarke, tune i morske pse... Preporučujem svima koji imaju avanturistički duh da posete ovaj ogroman kompleks Žanjice, jer pored lepih plaža, tu je svakodnevno čista, bistra, zelena voda, a pored toga, za ljubitelje domaće mediteranske kuhinje, to je idealno mesto! Restoran Žanjice bih izdvojila jer neguje višedecenijsku tradiciju vrhunskog kvaliteta. Ko je jednom probao pasulj A la Žanjic, poželeće opet. Restoran poseduje Restoran a la Carte, express Restoran, piceriju, Caffe Bar i svoju plažu.

Čarobno plavetnilo – Plava špilja

Drugi, možda i najlepši prirodni fenomen na crnogorskoj obali, koji ću vam dočarati, a neki ga svrstavaju i u prirodne dragulje Sredozemlja, jeste Plava špilja.
Plava špilja je nastala kao rezultat hiljadugodišnjih udara morskih talasa o stene Luštice.
Špilja ima dva otvora, manji, sa južne strane, i veći, visine 3 metra i širine 15 metara, koji se nalazi na jugozapadnoj strani. Kroz veći otvor u špilju mogu ući brodovi i manje barke koje turistima omogućavaju da prisustvuju neopisivim igrama svetlosti i vode u unutrašnjosti. To je nesvakidašnji događaj i prizor. Imala sam priliku da odem i ostala sam bez reči koliko je čarobno. Vedrim danima preklapaju se nijanse plave i modre boje, čineći da voda i zidovi pećine dobiju boju po kojoj je špilja i dobila ime. Ovakve nijanse plave boje teško da ćete moći da vidite bilo gde na svetu, a čista i topla voda prosto mame da zaronite u ovo plavetnilo.
Plava špilja je još jedno od bezbroj luštičkih mesta koje morate da obiđete i da osetite draž ovog čarobnog plavetnila.

Tekst i fotografije: Viktorija Samardžić


Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.