Indonezija

Ocena:
1.4/5
od 9 čitalaca

Bali

 

Prijatni, dvočasovni leto od Bandunga do Denpasara proveo sam pregledajući muzički izbor multimedijalnog sadržaja koji je nacionalna avio kompanija Garuda pripremila za svoje putnike,  naleteo na Bregovićev album “Šampanjac za cigane” i prijatno se iznenadio.

Nakon kratkog dočeka na aerodromu, okićeni vencom od nikaragva cveća za dobrodošlicu, produžili smo ka hramu Tanah Lot Temple. Bali, višedecenijski raj za turiste svoju popularnost duguje beskrajnim peščanim plažama, živopisnim, kaskadnim pirinčanim poljima na obodu džunglom opasanih vulkaskih planina i jedinstvenoj balinežanskoj hindu kulturi. Tanah Lot je stena sa koje se nad okeanom uzdiže Pura Tanah Lot, hindu hram iz 15. veka, jedan od šest na Baliju posvećenih bogovima mora. Sa druge strane uvale, na udaru talasa, nalazi se remek delo prirode, kameni most ka Pura Batu Balong hramu na  steni. Brojni turisti, poređani uz ivice strmih hridi, svojim kamerama su ljubomorno pokušavali da ukradu boje spektakularnog zalaska sunca u pozadini hrama. 

 

 

Naš dom na Baliju bio je Alam Kul-Kul Resort. Okružen prelepim vrtovima i fontanama u balinežanskom tradicionalnom stilu, nalazi se na samoj plaži turističkog centra Kute. Kuta beech, jedna je od najpopularnijih plaža Balija. Kilometarska bela, peščana plaža i kolone talasa koji se uz huk lome o obalu kao magnet privlače brojne surfere iz celog sveta. Na svakom koraku možete rentirati opremu ili iznajmiti instruktora (oko 20$ na sat) i oprobati se u ovom adrenalinskom sportu. Uz samu plažu su poređani brojni hoteli i resorti, kafići, restorani, kao i brendirani butici i molovi.

 

 

Susret sa dinamičnom kulturom balinežena, započeli smo posetom selu Batubulan, gde smo prisustvovali mitološkoj borbi između dobra i zla. Neobični Barong ples, pod živopisnim, šarenim kostimima i uz zvuke tradicionalnih balinežanskih instrumenata, dočarava borbu između Baronga, dobrog duha i čudovišta Rangde. Balinežani Baronga smatraju svojim zaštitnikom, pa se i epska bitka završava njegovom pobedom.

Ubud Art Village je oblast sa nekoliko umetničkih sela poznatih po izradi nakita,  oslikavanju predmeta i duborezu. U selu Mas smo se divili veštim rukama drvodelja koji strpljivo, iz tikovog i hibiskusovog drveta, izvlače različite prizore iz života, božanstva, životinje…Najskuplji artefakt među njima bila je 2 m visoka statua Višne čija izrada je trajala više od 3 godine, a procenjena je na oko 450.000$.

 

 

Stepenaste terase pirinčanih polja Tegallalanga su jedinstven prizor i must see Balija. Zelene kaskade pod tepihom nežnih pirinčanih stabljika, drvoredi palmi i gusta prašuma na obodima polja hlorofilom mame oči posmatrača, pozivajući ih da naprave pauzu i odmore se u jednom od brojnih kafića-vidikovaca ili se snabdeju jeftinim suvenirima koje uporni prodavci nude na svakom koraku. Kupovini obavezno predstoji cenkanje koje može umanjiti cenu i do nekoliko puta.

Coffe break uz najskuplju kafu na svetu sačekao nas je na Alam Bali plantaži kafe. Luwak coffee je vrsta kafe koja se sprema od zrna koja su prethodno prošla kroz digestivni trakt lokalne životinje Luwak. Ovaj mali sisar se hrani plodovima kafe sa plantaža, a nesvarena, fermentisana zrna kafe se pažljivo prikupljaju, suše na suncu i prže. Luwak kafa je blažeg, prijatnijeg ukusa od obične, a cena je oko 100$ za pakovanje od 100g.

 

 

Za kraj dana posetili smo Pura Tirta Empul hram iz 10.veka u selu Tampak Siring. Poznat je po izvorima svete vode koju hindu vernici koriste za pročišćenje. Brojni vernici u tradicionalnim odeždama su u kolonama pristizali u hram i strpljivo, uz pesmu i molitve, čekali u redu ka bazenima pored izvorišta. Ova svetkovina se ponavlja svakog punog meseca.

Poslednjeg  dana našeg boravka na Baliju, posetili smo Garuda Wisnu Kencana Cultural Park. Ovaj park kulture nalazi se na uzvišenju sa nezaboravnim pogledom na južni deo ostrva. 240 hektara parka uskoro će ukrasiti više od 150m visoka i 60m široka skulptura indonežanskog skulptora  Nuoman Nuarta, koja predstavlja Gospodara Višnu na leđima mitske ptice Garude.

 

 

Trenutno su na tri lokacije izloženi poprsje i šake Višne i glava Garude. Svojom veličinom najavljuju grandioznost spomenika koji će nadvisiti Kip slobode. Brojni kulturni programi kao i ukusna balinežanska kuhinja deo su ponude ovog neobičnog parka.

Napustivši GWK park oprostili smo se od Balija i čudesne Indonezije. 

Tekst i fotografije: Saša Marjanović

Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.