Dubai

Ocena:
3.5/5
od 15 čitalaca

Raskoš, bogatstvo, glamur, ostavio je svet u šoku turizmom, najvećim neboderom na svetu, hotelom sa sedam zvezdica, luksuznim palatama, zlatom, najskupljim automobilima, shopingom…

Zahvaljujući brzom razvoju, izgradnji najluksuznijih turističkih destinacija Dubai je postao uspešna turistička destinacija sa velikim brojem posetilaca, godišnje preko 10 miliona turista koji razgledaju i fotografišu  najsavremenija arhitektonska čuda,  bogate gradjevine, shoping centre, preskupe butike i glamur na svakom koraku…  Vrhunski restorani, najekskluzivniji butici, sportski centri i tereni, obilazak brodom, jednostavno uvek vam je potrebno vremena i naravno novca.

Burdž al-Halifa, visine 828 metara, toranj najviši na svetu! Sa 160 spratova, preko 50 liftova, neverovatne brzine 20 metara u  sekundi,  hotel je naravno jedan od najprestižniji u svetu i zauzima 15 spratova nebodera,  džamija je na 158 spratu i jednostavno nećete imati potrebu izaći nekoliko dana. U njemu su napravljeni parkovi, shoping centri, marketi-grad u malom…

Odličan potez šeika koji su od Dubaija napravili najluksuzniji turistički centar na svetu, prvenstveno razmišljajući i vodeći se logikom da će izvori nafte vremenom presušiti, i dok je “zlatno doba”  i kada crnog blaga ima još uvek onda treba pametno ulagati, što su i  učinili.

Velika novčana sredstva uložena su za promociju turizma i privlačenje slavnih ličnosti kao i stotine biznismena i kompanija svakog dana. 

Najlepša plaža na svetu Jumeirah (Džumeira)  nalazi se u Dubaiju, sa vrhunskim Burj Al Arab, hoteli su visoko rangirani u svetu, sa sadržajima koji će vas ostaviti bez teksta. Možete ići na skijanje, snoubording na peščanim dinama je veoma atraktivan za turiste, safari, ronjenje, sunčanje na vrhunskim plažama…

Umetnička galerija u Dubaiju u kojoj izlažu najpoznatiji umetnici sveta, i stalne postavke, privlače medijsku pažnju i interesovanje iz svih delova sveta. 

 Ubedljivo najatraktivniji deo Dubaija je Sheikh Zayed Road ili Put Šeika Zajeda,   na kružnom toku u neposrednoj blizini Trgovačkog centra. 

Bićete očarani najsavremeniom arhitekturom, neboderima, neke od najimpresivnijih su The Emirates Towers ili Kule Emirata u kojima se nalaze kancelarije najprestižnijih svetskih kompanija, hoteli, restorani… Osim lepota i velelepnih nebodera takodje jedna od atrakcija koju treba posetiti je i Global Village Dubai ili Globalno selo jedan od takodje najvećih projekata za unapredjenje turizma,  zatim odmor i zabavu, kupovinu, mesto na kom možete videti različite kulture širom sveta, umetnosti, tradicije, pozorišta, tplesa, kuhinje… 

Safari je veoma popularan u Dubaiju, od peščanih pustinja, planina uz jahanje kamile koje ne bi trebalo propustiti, obilazak udaljenih sela i videti kako žive beduini. Zatim videti najbolje rase konja kojima šeici posvećuju mnogo pažnje i uživaju u jahanju, veličanstvene i ogromne pustinje pružaju vam fantastično uživanje zavisno  koje doba vam odgovara, poludnevno, dnevno ili čak noćno na koje se odlučuju oni koji nisu baš ljubitelji visokih temperatura.

Vožnja ulicama Dubaija ostavlja utisak modernog kosmopolitskog  i tradicionalnog grada, a vožnja vodenim taksijem je posebna priča i to morate doživeti, veoma je popularan način obilaska i razgledanja. 

Nailazite na Jumeirah Mosque ili Džumeria džamija, zatim Džumeira plažu na kojoj  možet uživati u divnom suncu, pešačenju i naravno fotografisanju,  a zatim nailazite na šeikove palate, sve je na putu pored plaže. Parkovi uživaju ugled u svetu, od zabavnih, do onih kada želite pobeći od gužve i uživati u tišini i zelenilu..  

Naravno neizostavna je poseta  i obilazak, najveće i najlepše džamije u Ujedinjenim arapskim Emiratima, Džamija šeika Zajeda. Predstavlja veličanstvenu versku gradjevinu ukrašenu mramorom, popločano dvorište površine 17 000 m2,  zvanično otvorenu 2007. godine. Osma po veličini u svetu, nazvana po osnivaču  šeiku Zajedu bin Sultanu Al Nahianu, i prvom predsedniku UAE, ima 57 kupola,  četiri minareta visine 115 metara.

Tekst i fotografije: Jasna Ramčić


Ostali postovi

Podelite sa nama iskustva sa Vaših putovanja. Pošaljite nam tekstove i fotografije na blog@teleporter.rs Najbolje reportaže biće objavljivane na sajtu.